Драстично са се увеличили болните със симптоми на COVID-19 в Пловдив в последните дни. Оказва се обаче, че немалка част от тях всъщност са с грип или друго респираторно заболяване. Симптомите се препокриват, а въпреки че клиничната картина е типичната за коронавирус, тестът излиза отрицателен.

„Има много нови заразени през последните дни. Някои са с продължителни симптоми, сходни на коронавируса, с кашлица и температура, но с отрицателни тестове. Така че в момента циркулират много видове вируси - респираторни, риновируси и т.н”, коментира пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

Много хора въобще не стигат до тестове. Масово родителите отказват да тестват децата си.

Притесненията на д-р Сотиров преди пика на петата вълна са, че COVID зоните няма да могат да се справят с наплива от пациенти. Това ще принуди много хора да търсят помощ от личния си лекар, а в момента джипитата лекуват пациенти с  COVID-19 на добра воля, без заплащане.

„Предишният състав на Министерството на здравеопазването отказа да заплати на личните лекари да извършват тази дейност и я прехвърли на COVID зоните. Спекулира с това, че ние сме обвързани с пациентите. С тях сме заедно от 20-30 години и не може да не им окажем помощ, но това е до време. Ние, семейните лекари, които отнасяме основната работа, не получаваме финансиране.  Нека да видим новият състав на министерството какво ще реши. Но за да няма хаос при предстоящата вълна, трябва добра организация и финансиране”, предупреди д-р Сотиров.