Едва 6 на 100 от населението на България е с поставени две дози от ваксина срещу Covid-19. В останали 94% се начисляват хората с една доза, при които ваксинацията не е завършена,заедно с тъй наречените "антиваксъри“ и  такива, които или не са имали достъп до ваксина.

Колебливото отношение на българите в науката и препаратите на различните производители ни отдалечи от шансове за първи редици в статистиката още от стартиране на ваксинационния план. Затова оставаме последни в Европейски съюз и в средата на всички страни на континента.

В това отношение първенец в статистиката остава Обединеното кралство. Държавата одобри първата си ваксина срещу Covid-19 на 2 декември, близо три седмици преди Европейски съюз, а сега се надпреварва по брой на ваксинирани хора в световен мащаб.

Засега обаче мерките в България и Великобритания не се различават особено, а едва преди ден в Обединеното кралство позволиха на хората да се прегръщат, отвориха заведения и събития на закрито при спазване на противоепидемични мерки. 

Какъв процент от населението е напълно ваксинирано в различните страни?

Тук отново се позиционираме на последно място. Две поставени дози имат едва 6% от населението на България. От другата страна е а Малта, където близо 40% от населението вече е със статут на завършен цикъл на ваксинация срещу Covid-19.

Редно е да се отбележи, че някой от страните, част в тази статистика, забавят втората игла на голям брой от населението, за да могат да отстъпят дози на по-бедните страни, останали ощетени от доставките. Други пък ги разпределят за по-уязвими групи от населението.