Чуждестранен гражданин, гостувал в Пловдив, е с доказан Делта вариант на COVID-19. Това става ясно от последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Чрез целогеномно секвениране от ново поколение специалистите са анализирали 54 клинични проби в цялата страна, като при 53 от тях са били установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве - 52 са били Делта вариант и 1 е бил Алфа вариант.

Клиничните проби са били взети от пациенти с COVID-19 в периода 6-20 юли 2021 г. и са били изпратени от 29 различни лечебни заведения от 11 области на страната.

Най-много са били случаите в София - 12, и в Русе - 8, показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести.

Пет от случаите са били констатирани сред чуждестранни граждани, пребивавали в област Бургас. Един от случаите е бил на чуждестранен гражданин, пребивавал в област Варна и 01 - на чуждестранен гражданин, пребивавал в област Благоевград.

От новооткритите заразени с Делта вариант 13 са били хоспитализирани, 33 са на домашно лечение, петима са били излекувани, а един е починал.

По-рано днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова съобщи пред БиТиВи, съобщи, че повишаването на броя на новите случаи на заразени от COVID-19 се дължи “до голяма степен“ на разпространението на “Делта“ варианта на вируса. Тенденцията за повишаване на броя на новозаразените ще доведе до достигането на 1000 случая дневно до края на август.  

Христова подчерта, че изложени на риск са преди всичко хората, които не са ваксинирани и не са преболедували коронавируса. Сред тези, които са прекарали леко заразяването, също съществува голям риск, тъй като имунитетът им не е голям.

Христова цитира данни от изследвания, които показват, че ако защитата срещу Алфа варианта на една от иРНК ваксните е 96%, срещу Делта варианта тя е 88%.

“Ние в момента нямам друго средство, с което можем да се защитим“, каза тя и добави, че е възможно поставянето на трета доза, но все още на някои места текат дебати, а крайното решение е на всяко национално правителство.