Здравето на червата е свързано с многобройни преимущества за нас: включително подобряване на настроението, укрепване на имунитета, добро храносмилане и дори намаляване на теглото. Има обаче продукти, които помагат на чревните бактерии да изпълняват по най-добрия начин своята работа, което от своя страна, подобрява общата чревна функция. Диетологът д-р Роб Торп препоръчва кои продукти следва задължително да включим в своето меню, пише zdrave.to.
 
Чесън
 
Своите антибактериални и противогъбични свойства чесънът дължи на богатото съдържание на инулин. Той е от типа непреработваеми въглехидрати, който хранят полезните бактерии в храносмилателната система. По този начин държи под контрол по-малко полезните бактерии, което превръща този зеленчук в пробиотик, пояснява д-р Роб.
 
Черен шоколад
 
Богат е на полифеноли. Това са съединения, съдържащи се в растителната храна, които притежават антиоксидантни свойства. „Полифенолите също се смятат за пробиотици, тъй като хранят полезните бактерии в червата”, пояснява специалистът.
Това е така, защото в тънките черва се абсорбира малък процент от полифенолите. Затова останалите попадат в дебелото черво, където действат като храна за чревните микроби.
 
Кимион
 
Уникална подправка, която отдавна се използва при нарушения в храносмилането. Близък по вкус на копъра и кориандъра. Обикновено се използва в хляба, печените хлебни изделия, в кърито, рагуто и, разбира се, в топлия чай. Въпреки че, не е известна причината, поради която кимионът намалява хранителните разстройства, се смята, че семената от това растение оказват противомикробни свойства, които намаляват неприятните симптоми в храносмилателния тракт.