България е на крачка от тъмночервената зона. Заболеваемостта в страната на 14-дневна база е 493 на 100 000 души население, показва днешната справка на Националния център по заразни и паразитни болести.

Общо десет области вече са с най-високата заболеваемост – над 500 на 100 000 души. Това са София-град, София-област, Варна, Сливен, Стара Загора, Габрово, Перник, Кюстендил, Видин и Монтана.

15 области са в червената зона, сред които и Пловдив. За изминалото денонощие в областта са регистрирани 52 нови случая, с което заразените от началото на пандемията стават 48 081. Заболеваемостта е 441 на 100 000 души. По данни на РЗИ въпреки нарастващия брой на болните, на този етап в лечебните заведения в областта има достатъчно свободни легла. Най-натоварена е Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги”, където от 220 легла са заети 170. В областта са разкрити 12 нови интензивни легла, тъй като те са по-големият проблем.

Едва две области в страната все още са в жълтата зона. Това са Плевен и Кърджали.

Очаква се до края на деня или най-късно утре здравните власти да излязат с окончателно решение какви допълнителни мерки ще бъдат въведени. В петък главният държавен здравен инспектор предложи два варианта – ограничаване на работата на обществените обекти или достъп до тях със зелен сертификат.