Пролетното почистване вече презве домовете, но учените за пореден път доказаха, че дори и прозорците да светят, а къщата да ухае на свежо, бактериите и опасните микроорганизми продължават да си кротуват в чантичката за грим.

Скорошно проучване сочи, че всяка пета жена държи в козметичната си чантичка продукти, които са отворени преди повече от пет години. Може би това изглежда като дреболия, но уви, не е. От 5000 анкетирани дами става ясно, че 25% използват любимата си козметика повече от година, въпреки че периода не трябва да надвишава три месеца. 20% използват почистващи препарати за кожа поне на една година, тоест два пъти по-дълго от препоръчаното, а почти 10% от дамите използват червило в продължение на три години, въпреки че срокът му след отваряне е само година.

Така се оказва, че старата, често използвана в ежедневието декоративна козметика изобилства от вредни бактерии и опасни микроорганизми. Учените са разгледали в детайли дежурните в една чантичка продукти - руж, гланц за устни, тонална основа, червило и спирала за очи. В тях са открити фекални ентерококи, които могат да причинят менингит, гъбички, стафилококи и бактерии, които причиняват акне и други кожни заболявания и много други.

Част от анкетираните – около 7%, са признали, че са си изпатили и от професионалните гримьори, където сенките, ружовете, четките и гъбите за пудра не са индивидуални. А това не рядко може да доведе до конюктивит или по-тежки очни проблеми.

Ами сега?

Експертите съветват дамите да купуват възможно най-малките опаковки, които да поставят в чантичката си за грим. Друго важно условие е гъбите и четките за грим да се мият и дезинфекцират често. У дома това може да се прави със сапун и вода. Правилото е – четките веднъж на две седмици, а гъбите за нанасяне на фон дьо тен или пудра поне веднъж седмично, тъй като по-лесно развъждат и задържат бактерии.
Самата чантичка пък е добре да се почиства редовно с мокра кърпичка или директно да се пере в пералнята машина.