Интересът на пловдивчани към ваксините срещу COVID-19 спада драстично. За последните пет дни в имунизационните центрове в областта са поставени малко над 8300 дози, което прави средно по 1600 на ден. За вчера пък е отбелязан антирекорд за последния месец с едва 322 ваксинирани. 159 от тях са избрали препарата на „Пфайзер”, 53 – „Модерна”, 87 – „АстраЗенека”, и 23 – „Янсен”. Отлив от ваксините има и на национално ниво. В цялата страна вчера са поставени само 3 263 дози.

Според директора на дирекция „Здравеопазване“ на община Пловдив д-р Калин Калинов това се дължи на кампанията, която бе предприета срещу векторната ваксина на „АстраЗенека”. Тя се е отразила на психологическата нагласа сред хората и отрицателно отношение не само към Оксфордската ваксина, но и на процеса като цяло.

„В държави като Англия и Дания вече са диагностицирани болни с индийската модификация на коронавируса. Една от най-големите български диаспори е в Англия. През летния сезон голяма част от тези хора ще се върнат по родните си места. Това благоприятства разнасянето на този щам. И ние трябва да имаме готовност в края на лятото и началото на есента да посрещнем евентуално едно ново покачване на заболеваемостта”, коментира пред TrafficNews д-р Калинов. За да бъдем спокойни, трябва да имаме изграден имунитет поне у 70% от населението. А това, според него, трудно може да се постигне с този темп на ваксиниране.

„Ние сме страната, която в момента предлага четири вида ваксини. Стигнахме на етап, при който ваксините търсят пациента. В същото време не малка част от гражданите на България, в случая – на Пловдив, не желаят да бъдат ваксинирани”, посочи медикът. Според него това са хора, които нямат достатъчно информация и не са се сблъсквали с тежестта на заболяването.

Той нарече игра на руска рулетка и неоправдан риск отказът на пловдивчани да се ваксинират.

Д-р Калинов инициира и кампания за обясняване на хората какви са ползите от имунизацията и съответно рисковете при отказ.

„Загинаха много млади хора. Загубихме и много колеги – лекари и медицински сестри. Но въпреки това не малка част от съсловието все още не е имунизирано. Защо? Това са хора, които реално се сблъскаха с COVID-19”, недоумява лекарят.

Той смята, че както в част от западноевропейските страни, и в България трябва да се предприемат мерки. Например да се разреши на всеки имунизиран да влиза в молове и големи търговски обекти без маска. В същото време неимунизираните да са задължени да бъдат навсякъде с маска, включително и на открито.

„Освен това, при условие, че ние предоставяме ваксини, утре неоправданите разходи по лечението на един болен трябва да бъдат частично заплатени. Защото тях ги плаща обществото”, допълни д-р Калин Калинов.