За извънреден конгрес на БАПЗГ (Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи) настояват фелдшерите от цяла България. В писмо до медиите те обявиха провелия се на 11 януари в столицата Пети конгрес на Асоциацията за нелегитимен и обвиняват ръководството в лицето на председателя Милка Василева, че техни представители нито са били уведомени, нито са били поканени, нито са присъствали на провеждането му. От гилдията обявиха още, че ще сезира ДАНС и прокуратурата за финансови нарушения в БАПЗГ и ще настоява за подробен отчет как и за какво са били харчени средствата от членски внос.

Фелдшери надигат глас: Искат ДАНС и прокуратурата да разследват как се защитават интересите имОбвиниха БАПЗГ за финансови злоупотреби

Какви са проблемите на фелдшерите и защо търсят съдействие от ДАНС и прокуратурата, TrafficNews разговаря с Александър Александров, председател на Сдружението на медицинските фелдшери в България.

- Търсите съдействие от ДАНС и прокуратурата. Защо?

- Все още официално не сме поискали съдействие. Този въпрос беше повдигнат на нашето събрание, което се проведе в събота в Стара Загора. Причината е, че за 15 години, откакто съществува БАПЗГ (Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи), като съсловна организация не е защитавала интересите и правата на нашето съсловие. На тях е вменено да направят етичен кодекс за медицинската дейност на фелдшерите, да направят стандарти, по които те да работят. Да се грижат за повишаване квалификацията на фелдшерите и лекарските асистенти, което е тяхно задължение. Да има продължително обучение, което също е тяхно задължение. От всички тези неща нито едно не е свършено през годините за нашето съсловие от сегашната т.нар. съсловна организация. Освен това законодателни промени, инициативи, всичко, което е постигнато за нашето съсловие, е направено от нашата неправителствена организация - Сдружението на медицинските фелдшери в България.

Това е огромен проблем и ние настояваме за отделна съсловна организация, каквито имат всички медицински професионалисти. А в момента ние сме сложени в една т.нар. професионална съсловна организация БАПЗГ, обединяваща десетина професии, което е нереално и абсурдно. Не може лекари, зъболекари, помощник-фармацевти и т.н. да имат отделни съсловни организации, а другите да са неравнопоставени и да са сложени в някаква структура, подобна на ТКЗС или колхоз някакъв. Това е нашият проблем.

- В писмото, което изпратихте до медиите, споменавате, че имате съмнения и за финансови злоупотреби.

- Имаме съмнения за това, че всъщност досега събираният членски внос от фелдшерите, които са към тази организация, не е отивал към защита на техните интереси. Тези пари са употребявани в общия интерес за всички под формата на някакво субсидиране на конгреси, международни организации и т.н., но не и конкретно за фелдшерите в България. Въпросът е къде са употребени парите, събрани от фелдшерите – за защита правата и интересите на фелдшерите или за защита правата и интересите на който и да било друг.

- Колко са фелдшерите в България?

- В момента са около 3000 човека, които работят преди всичко в Центровете по спешна помощ, училищно и детско здравеопазване, в държавни предприятия и учреждения, места за лишаване от свобода, МВР структури и т.н. Тоест, там, където държавата има нужда от квалифицирана медицинска помощ. Фелдшерите изпълняват медицинска дейност, а не само здравни грижи. Тоест, рутинните лекарски функции и дейности се изпълняват от фелдшерите, и то самостоятелно.

- Какви са най-сериозните проблеми пред тези 3000 човека?

- Заплащането винаги сме го оставяли като второстепенен проблем. Първият и основен проблем за нашето съсловие е отделната съсловна организация, защото ние се изгубихме в цялото това преобразуване на здравната система в България. И това е резултата на членството ни в тази обща организация на професионалисти по здравни грижи. Пак казвам, ние не осъществяваме само здравни грижи, а и медицинска дейност. Нашата професия девалвира във времето, изгуби си значението. Налага се да обяснявам какво означава фелдшер в България, а всеки трябва да го знае. Ако извикате Спешна помощ, идва фелдшера, за да ви окаже тази спешна медицинска помощ. Значението и функциите просто се губят в общия кюп на всички професии. Трябва лекарските асистенти и фелдшери да имат отделна съсловна организация, която да им защитава интересите и да им повишава квалификацията, защото в крайна сметка се касае за човешки животи и за здравето на пациентите.

- Какви действия ще предприемете оттук-нататък?

- Ние с надежда сме пуснали тази декларация и до медиите, и до БАПЗГ и сме готови на диалог. Мислим, че с диалог е редно да се решават проблемите. Но ако не се обърне внимание на нашите проблеми, сме готови и на крайни действия – протести и стачки по места, с които ще докажем, че съществуваме и би трябвало да сме такива, каквито сме. А не да ни питат постоянно какви сме и какво искаме. Имайте предвид, че нашата борба е от 15 години. Проблемът наистина е назрял и е много сериозен.