Често си мислим, че можем да предвидим опасността. Не всички застрашаващи здравето ни ситуации обаче могат да бъдат прогнозирани.

И това в пълна сила се отнася за неща, които правим всеки ден, но смятаме, че са безобидни.

Bright Side подбра девет подобни ситуации: 

1. Пием от пластмасови бутилки

Микропластмаса може да се открие в голям брой пластмасови бутилки. Тези малки пластмасови частици са заплаха за човешкото здраве.

Те намаляват плодовитостта, увеличават телесните мазнини, оказват негативно влияние върху нервната и имунната система, както и върху мъжкото генитално развитие. Насърчат затлъстяването в детска възраст и увеличават шансовете за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Особено вредни са за подрастващите.

2. Носим дрехи на химическо

Химическото почистване, както се разбира и от името му, е химичен процес, при който се използват много опасни химикали. Някои от тях могат да останат в тъканите. При вдишването им е възможно да се стигне до дихателни и очни раздразнения, главоболие, виене на свят и проблеми със зрението.

3. Задържаме кихавицата си

Никога не трябва да задържате кихавиците си, защото има вероятност да разкъсате тъпанчето си с въздуха, който стига до ушите ви. Контролираното киха води още до свиване и спукване на кръвоносни съдове в очите и носа.

4. Използваме парфюми, пълни с химикали

Много парфюми са пълни с токсични съставки. Част от тях идват от петролни продукти и могат да причинят дихателни и хормонални проблеми, гадене и повръщане. При най-лошия сценарий дори е възможно да се стигне до отравяне и дори рак. 

5. Стискаме пъпките си

На първо място, това може да доведе до влошаване на състоянието на кожата и образуване на белези. Има зона на лицето, известна като „триъгълник на смъртта“, която има пряка връзка с мозъка.

Ако предизвикате инфекция в нея чрез стискане на пъпки, лесно може да се стигне до поражение на нервната система и проблеми със зрението, парализа, менингит и в най-лошите случаи - до смърт. 

6. Използваме козметика със синтетични компоненти

Важно е да знаете дали гримът, който използвате, съдържа синтетични компоненти, които могат да бъдат много вредни. Те се натрупват в тялото с течение на времето и  могат да причинят дразнене на кожата и дори рак.

7. Не сменяме възглавницата си

Всяка вечер възглавницата ви абсорбира части от кожата, косата и тялото. Това може да привлече прахови акари, което пък да доведе до алергия.

8. Скубем космите в носа си

Изскубването на космите от носа ви може да предизвика дразнене и възпаление на кожата. Ако ги премахнете, също така ще отслабите имунната си система, което може да доведе до менингит и други мозъчни инфекции.

9. Ядем предварително опаковани ястия

В предварително опакованата храна има далеч по-малко полезни вещества от тези в прясната. Много от тези готови продукти съдържат канцерогени, защото са приготвени при високи температури. Консумацията им повишава риска от диабет. 

Източник: profit.bg