Фризерът е чудесен уред и помощник когато става въпрос за запазване на храната за дълго време или искаме да замразим остатъците от вечерята. Но за съжаление не всяка храна е способна да бъде замразена, защото студеният въздух  влагата водят до разваляне на консистенцията или до хранителите вещества.

Вижте няколко храни, които не е желателно да замразявате.

1. Мляко

За съжаление млякото, съхранявано във фризер, може да се отдели на парчета и воднисти части при размразяване. То няма да е опасно за консумация, но няма да е добра консистенция за сутрешната закуска или кафе.

2. Картофи

Картофите са с високо съдържание на вода, така че след като ги извадите от фризер, те ще бъдат на каша и меки. Ако замразите обаче сготвени картофи, няма проблем, споделя idei.bg.

3. Пържени храни

Храни, които са били пържени, ще загубят цялата си хрупкавост, ако ги сложите във фризер. А надали някой ще се зарадва на меки, пържени храни. Ако планирате да направите партида пилешки хапки, които да съхранявате във фризер след това, по-добре е да изпечете ястието във фурната.

4. Яйца в черупката им

Всичко, което ще постигнете, ако го направите е да имате спукано яйце. Затова счупете, разбийте леко и след това сложете в херметически затворена кутия във фризер.

5. Меки сирена

Съхраняването на меки сирена във фризер ще доведе до резултат, подобен на съхранението на мляко там.

6. Сурови зеленчуци и плодове

Всеки зеленчук или плод, който има висока водна концентрация, като целина, краставици, зелени салати и диня, няма да оцелее във фризер, защото водата вътре бързо образува ледени кристали. Това означава, че когато дойде време да ги размразите, те ще имат кашеста структура.

7. Месо, което вероятно вече е размразено

Ако извадите свинските котлети от фризер, за да готвите за вечеря, никога не замразявайте остатъците. Замразените и размразени храни могат да съдържат потенциално вредни бактерии, които да доведат до проблеми. Най-добре е да сготвите месото на правилната температура и да го изядете или да го върнете обратно във фризер, след като сте унищожили всички потенциални бактерии.

8. Кисело мляко

От здравословна гледна точка, няма нищо лошо в слагането на кофичка кисело мляко във фризер. При размразяване, текстурата ще загуби кремообразността си и ще стане зърнеста.

9. Паста

Ако сте сготвили повече паста, не я слагайте във фризер. След това ще намерите кашесто подобие на спагети или макарони.