Рибеното масло е много добър натурален източник на омега-3 мастни киселини. Според редица изследвания, полезните мастни киселини могат да повлияят положително на цялостното здраве, както и да облекчат някои медицински състояния и заболявания. Какви са основните ползи от рибеното масло за здравето?

Предпазва сърцето

Откритите големи количества омега-3 мастни киселини в рибеното масло намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност. Това масло намалява холестерола, а заедно с това участва и в превенцията на образуване на плаки по кръвоносните съдове – една от водещите причини за запушване на артерия, пише Az-jenata.bg.

Понижава холестерола

Изследване, публикувано в списание Nutrients показва, че омега-3 мастните киселини в рибеното масло помагат за понижаване стойностите на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, което води до стабилизиране на нивата на „добрия“ холестерол.

Подобрява здравето на костите

Рибеното масло помага за подобряване здравината и плътността на костите. Друго изследване, публикувано в British Journal of Nutrition сочи, че омега-3 мастните киселини в рибеното масло оказват позитивни ефекти върху здравината на костите, особено ако се приема в комбинация с калций, който подобрява абсорбцията на рибеното масло.

Успокоява менструални болки

Благодарение на противовъзпалителните си свойства рибеното масло успокоява спазмите и болката в малкия таз, корема и краката при предменструален синдром, както и по време на месечния цикъл.

Полезно за психичното здраве и нервната система

Мозъкът функционира добре благодарение на мастните киселини и полезните въглехидрати, които използва за енергия. Те са основна съставна единица на рибеното масло и оказват полезно влияние върху нервната система, мозъка и психичното здраве.

Регулира кръвната захар

Изследване на учени от Харвард констатира, че приемът на рибено масло подобрява чувствителността на клетките към инсулина и контролира нивата на кръвната захар. Това свойство на рибеното масло го прави ефективно в борбата с диабета.

Потиска симптомите при ревматоиден артрит

Тъй като рибеното масло има мощни противовъзпалителни свойства, то допринася за туширане на симптомите при хронични възпалителни заболявания, каквото е ревматоидният артрит например, при което възпалението засяга предимно ставите и меките тъкани.