Фъстъци и фъстъчено масло 

Фъстъците и маслото от тях са прекрасен източник на мононенаситени мазнини. Те са полезни за сърдечносъдовата система, кръвното налягане, стените на кръвоносните съдове, нервната система.

Слънчогледово семе 

Семките може да ви се струват твърде обикновени, за да имат значение за здравословното хранене, но не е така. Маслата и мазнините в тях са полезни за сърцето и дори намаляват риска от деменция. Богати са на протеини и много фибри. Семките помагат и в регулирането на теглото, пише Az-jenata.bg.

Конопено семе 

Конопеното семе е една от най-високопротеиновите храни, богати на цинк, магнезий, желязо и калций. То стимулира имунната система. Голямото количество неразтворими фибри в състава му подхранва чревните бактерии и подобрява работата на сърдечносъдовата система. Конопеното семе намалява нивата на холестерол и триглицериди в кръвта.

Соево мляко 

Соевото мляко е много богато на антиоксиданти и минерали, освен че съдържа голямо количество протеини. В него, както и в останалите изброени храни, се съдържат много малко въглехидрати или почти липсват, което го прави много полезно в поддържането на теглото и кръвната захар.

Риба тон

Рибата тон е също толкова добър източник на полезни протеини и мазнини, подобно на сьомгата. Препоръчително е обаче да си я набавяте прясна, а не консервирана, каквато е най-честата ѝ форма в търговската мрежа.

Бадеми 

Бадемите съдържат най-много фибри от всички други ядки. Те са много вкусни и засищащи. Богати са и на омега-3.

Сьомга 

Сьомгата е добър източник на полезни протеини, мастни киселини омега-3 и омега-6, както и антиоксиданти.

Варени яйца 

Твърдо сварените яйца са чудесни, защото засищат задълго, доставят на тялото важни протеини и мазнини, витамини, минерали. Те подпомагат не само отслабването, а и паметта, настроението, мускулната сила и контрол.

Тиквено семе 

Тиквеното семе е богато на цинк, магнезий, калий, желязо и огромно количество фибри. То повишава нивата на енергия в тялото, подобрява функциите на сърдечносъдовата и нервната система и е чудесен начин да подправите диетичните си салати, супи и ястия.

Кисело мляко 

То доставя важни хранителни вещества за полезните бактерии, живеещи в червата ни. Киселото мляко заздравява и уплътнява костите и зъбите и е доставчик на доста голямо количество протеини – около 20 грама само за 2-3 порции.

Извара 

Обезсолената извара е прекрасен доставчик на протеини – около 20 грама за 1 чаша, например. Тъй като е ферментирал продукт, тя стимулира и здравето на чревната флора.

Едамаме

Едамамето е страхотна комбинация от растителни протеини и фибри в големи количества, които засищат глада и стимулират метаболизма. Бонус към това е завидното количество магнезий, който подпомага нервната система и контрола на настроението. Следователно, едамаме е полезно и за емоционалното, не само физическото състояние.