Стотици търсещи убежище са на път за континентална Гърция от бежански лагер в Лесбос в Егейско море. Мигрантите пътуват с ферибот и трябва да пристигнат на пристанището в Атен в Пирея утре сутринта.  

Това е първият масиран трансфер на мигранти от пренаселения лагер Мория от началото на блокадата, наложена от гръцкото правителство на 23 март на фона на кризата в Ковид-19. Последният масов трансфер се извърши на 20 март с участието на около 600 души. В допълнение към 392-те души, напуснали днес Лесбос, 2000 други са предвидени постепенно да бъдат прехвърлени в континентална Гърция през следващите седмици. 

Гърция се сблъсква с критична ситуация на пренаселеност в бежанските лагери на Агенските острови, което доведе до лоши санитарни условия и случаи на насилие.  Лагерът Мория на Лебос, известен като "джунглата" е убежище на около 19 000 бежанци,  шест пъти повече от капацитета му.  

Много НПО, включително Human Rights Watch, призоваха гръцкото правителство да действа „незабавно“, за да облекчи натиска върху лагерите. Страната обяви през февруари изграждането на нови лагери за настаняване на 20 000 лица, търсещи убежище, които ще бъдат ограничени до тримесечен престой.

През първото тримесечие на 2020 г. около 10 000 мигранти са напуснали островите към континенталната част, според министъра на миграцията и убежището на Гърция Нотис Митарачи. Той беше в Лесбос в неделя, за да открие медицински център в лагера Мория, който трябва да проведе скринингови тестове на лицата, търсещи убежище. 150 мигранти са с положителни проби досега.