Великият български воевода Стефан Тодоров Димов известен в историята като Стефан Караджа е роден на 11 Май 1840 г в с. Имче край Ямбол. Днес селото носи негото име – Стефан Караджово.

Също като своя верен другар и съратник Хаджи Димитър, който е роден ден по-рано от него, Караджата започва с революционната си дейност твърде млад - на 22 г. в Румъния. Стефан Караджа е жилав и изключително силен. Той побеждава в борба организирана на турска сватба надменния и непобеден до тогава Плиса Пехливан. Под звуците на тъпани и зурни Стефан на два пъти унижава и проска на земята известния турски пехливан.

Стефан Караджа участва в Първата и Втората български легии в Белград, чиято дейност е въоражена съпротива срещу Османската империя. Завърнал се в Румъния Караджата среща Хаджи Димитър и заедно с другия виден хайдутин Желю войвода навлизат в България с чета от 127 души.

Преследвана от постоянни и многобройни турски потери четата им нанася тежки загуби. В поредния сблъсък в местността Калъндере, въпреки, че се бие храбро малобройната в сравнение с турците чета е разбита. След като изпразват пушките си Караджата повежда хайдутите в бой със саби. Като истински лидер върви начело на своята дружина и пръв навлиза в турските редици за решителна битка със сабя в ръце. Обграден от безчетните аскери и черкези Караджата е тежко ранен и пленен.

В края на юли 1868 Караджата умира от раните си. Така великият и страшен за Вековния поробител Стефан Караджа остава завинаги на 28 години, отдал живота си за свободата на България.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg