На днешната дата преди 109 години е основан най-старият български футболен клуб Ботев Пловдив. През 2019-а година бяха намерени документите от учредителното събрание, които потвърждават, че тимът е основан на 11 март, а не както се предполагаше преди 2019-а година на 12 март.

На 11 март 1912 г. Група ентусиазирани приятели, възпитаници на Първа мъжка гимназия и Френския колеж, решават да създадат свой клуб и организирано да се занимават с футбол. Те учредяват „Христо Ботев – Футболно дружество“ в Пловдив. Съставен е учередителен протокол, избран е и първият Управителен съвет, в който влизат: Стоян Иванов Пухтев – председател, Ненко Георгиев Пенелов – заместник-председател, Петър Делев – секретар-касиер и Теньо Русев – домакин. Останалите учредители са: Никола Алваджиев, Димо Сидеров, Асен Мерджанов, Георги Каранешев, Бойчо Стоянов, Стефан Йовчев, Атанас Минчев, Борис Бакърджиев, Христо Димитров, Борис Сотиров, Слав Славов, Иван Петков, Богомил Икономов, Николай Николов, Георги Танев, Пейчо Попов, Ради Мурджев и Георги Радев. Името на дружеството предлага Теньо Русев, който по-късно става летец и загива при авиационна катастрофа на 15 септември 1929 г., броени дни преди кръщелникът му да стане шампион на страната.

Ботев се превръща в един от символите на българския футбол и записва множество успехи в България и Европа. Клубът е шампион два пъти 1929 и 1967, носител на купата на страната два пъти 1962 и 1981. Тимът е носител и на Балканската клубна купа от 1972г.

В европейските клубни турнири Ботев става първият български отбор достигнал до 1/4 финал в ЕКТ през 1962/1963, побеждава колоси на световния футбол в Пловдив Барселона с 1:0 и Байерн с 2:0 (единственият български отбор, който е бил на едно попадение от елиминирането на немския гранд). През сезон 2014/2015 Ботев направи още един рекорд в европейските клубни турнири записа 10 поредни двубоя без загуба в Европа в периода 1995-2014, по този начин тимът се изравни с ЦСКА на върха в тази класация като и двата отбора имат по 10 поредни двубоя без поражение в Европа.

В Ботев са играли много велики футболисти, оставили трайна следа не само в пловдивския, но и в българския футбол: Динко Дерменджиев, Георги Попов, Видин Апостолов, Александър Костов, Райко Стойнов, Христо Илиев, Иван Глухчев, Георги Чакъров, Георги Аспарухов, Запрян Раков, Спас Джевизов, Антим Пехливанов, Атанас Пашев, Марин Бакалов, Петър Зехтински, Костадин Костадинов, Георги Георгиев, Георги Славков, Борис Хвойнев, Тодор Зайцев, Костадин Видолов и много други.

През 1981г. Георги Славков печели „Златната обувка“ с 31 попадения. Като това е една от трите „Златни топки“ на български футболисти – Петър Жеков 1969 (36 гола) и Христо Стоичков 1990 (38 гола).

Ботев е четвъртият отбор с най-много сезони в българския футболен елит - 66. Само софийските Левски, ЦСКА и Славия имат повече сезони от „канарчетата“ в елита.

През 1907г. в София в близост до Софийския университет е убит министър-председателя на България Димитър Петков. При атентата срещу Петков е ранен и министърът на земеделието Никола Генадиев. 

Нападението е извършено от Александър Петров, наскоро уволнен чиновник от Българската земеделска банка, с подбудителството на хора от редакцията на свързания с Народната партия вестник „Балканска трибуна“. През юни Петров е осъден на смърт и обесен.

Сходна е съдбата и на синовете на Димитър Петков. През 1924г. от активисти на ВМРО е убит Петко Петков, а през 1947г. Никола Петков е екзекутиран по нареждане на комунистическата власт. 

През 1913г. българската армия постига една от най-забележителните си победи. По време на Балканската война Втора българска армия заедно със сръбски войскови части превземат Одринската крепост. Крепостта е считана за непревземаема до този момент. Обсадата продължава от октомври 1912 до 11 март 1913г. Георги Вазов и Никола Иванов са командирите на българската армия, която дава почти 2000 жертви, а от турска страна жертвите са близо 7000. По време на Обсадата се развива и сериозно българската авиация. През 1912г. Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първият боен разузнавателен полет в Европа, като хвърлят две бомби над Одрин.

През 1972г. излиза първият брой на английския Дейли кърънт, който е първият ежедневен вестник в света.

През 2004г. е извършен един от най-големите атентати в Европа. След серия от бомбени атаки в испанската столица Мадрид са убити 192 души и са ранени около 1500. В атаките загиват и четирима български граждани. Отговорност за атаките пое групировката Ал-Кайда. Година по-късно Европейския съюз обявява, че 11 март ще бъде Европейски ден за почитане на паметта на жертвите не тероризма. 

Днес отбелязваме рождението на големият духовник и просветител Софроний Врачански, като българската православна църква отбелязва деня на Свети Софроний Врачански. Рожден ден празнува един от най-добрите футболисти в последните 20 години - Дидие Дрогба

На днешната дата умират големият пловдивски художник Йоан Левиев и бившият юго лидер Слободан Милошевич