През 811 година кан Крум постига забележителна победа при Върбшкия проход, при която убива Никифор I. След това тръгва на поход в Тракия, като превзема няколко крепости.

Крум изпраща пратеници до император Михаил I Рангаве, като му предлага примирие. Рангаве обаче отказва. Така, на днешната дата през 813 година, владетелят се озовава пред стените на Константинопол.

Канът и свитата му са поканени на преговори за мир. Крум се съгласява, но по време на срещата разбира, че е попаднал в засада и напуска мястото. Разярен, той опустошава Източна Тракия и превзема крепостта Одрин. След това организира 30-хиляден поход, за да превземе византийската столица. Умира, докато подготвя похода.


Хан Крум

На 17 юли 1393 година турците превземат Търново след обсада. Така Търновското царство престава да съществува. В отсъствието на цар Иван Шишман, който тогава се намира в Никопол защитата води българският патриарх Евтимий. 

Всички видни търновски граждани били изпратени в Мала Азия на заточение. Българският патриарх е заточен в Бачковския манастир, където умира. Много от търновските търговци и боляри приели исляма, за да запазят общественото си положение.

На следващата година - през месец август 1394 г., патриархът на Константинопол определил молдовският митрополит да пренесе епископски знаци в Търново, като от 1395 г. Търново вместо пета патриаршеска резиденция в света се превърнал в обикновен епископски център. След падането на Видинското царство през 1396г. България окончателно пада по османско робство.

През 1879г. с указ на Александър Батенберг е назначено първото българско правителство. Оглавява го Тодор Бурмов. Задачата му е да организира и проведе избори за I Обикновено народно събрание. Управлява страната до 24 ноември същата година.

Правителството на Бурмов доизгражда органите на централната и местната администрация, наследени от Временното руско управление. Противно на постановките на Берлинския договор, то продължава усилията за създаване на редовна армия, вместо милиция. При учредяването на митници по южната граница освобождава от мита стоките от областите от Санстефанска България, останали извън Княжеството. Установява дипломатически отношения със съседните държави и Великите сили.

През 1917г. последният руски цар Николай II и цялото му семейство са избити. След Февруарската революция той се отрича от престола, а по решение на временното правителство той и семейството му са заточени в Тоболск през 1917 година.

През 1918 година е взето решение за прехвърляне на семейство Романови в Москва, където да бъдепроведен открит процес срещу царя.

Решението за екзекуцията е взето под натиска на все по-напрегнатата обстановка в района в разгара на Гражданската война в Русия. Болшевиките решават да осъществят убийството в Екатеринбург, където в онзи момент е било царското семейство.

В нощта на 17 юли в мазето на къщата на Ипатиев са разстреляни цар Николай, съпругата му Александра Фьодоровна, децата им Олга, Татяна, Мария, Анастасия и Алексей и четирима души от свитата им. Има доста теории, че едно от децата Анастасия е била пощадена, но след като са намерени останките на царското семейство тази теория отпада. 

Николай II

През 1936г. започва Гражданската война в Испания. След войната се слага се край на Втората Испанска Република и започва диктатурата на Франсиско Франко. 

През 1945 г. Втора световна война край Берлин започва Потсдамската конференция на трите главни антихитлеристки сили – Великобритания, САЩ и СССР, с участието на Чърчил, Хари Труман и Сталин. В нея се вземат доста важни решения и се разпределя Европа след ВСВ. 

Първият от четирите увеселителни парка Дисниленд, собственост на компанията „Уолт Дисни”, е открит на този ден пред 1955 година. Той се намира в Анахайм, Калифорния.

Впоследствие се появяват паркове в Токио, Париж и Хонконг. Уолт Дисни използва телевизионното шоу Дисниленд, за да промотира увеселителния парк в Калифорния.

През 1990 година правителството на Андрей Луканов взема решение за изваждане на тленните останки от мавзолея и тяхното погребение. Решението е изпълнено още същата нощ и тялото на Георги Димитров е погребано в Централните софийски гробища. Мавзолеят е разрушен 9 години по-късно.

Тялото на българския комунистически лидер остава положено в мавзолей в центъра на София в продължение на 41 години. Мавзолеят е построен за 6 дни, през които тялото на Димитров е превозено от Съветския съюз до Столицата.

Рожден ден празнува немският канцлер Ангела Меркел


Ангела Меркел