През 1212г. голяма част от Лондон е изпепелена от пожар

През 1547г. във Франция се осъществява последния легален дуел. Кралят забранява дуелите, а от 1566г. в сила влиза и смъртно наказание при участие в дуел. 

През 1548г. Вилхелм Орански е убит в дома си в Делфт, Холандия от Балтазар Жерар. Той е граф на Насау и водач на нидерландското въстание срещу испанците, което поставя началото на Осемдесетгодишната война и довежда до формалната независимост на Обединените провинции през 1648 година. 

През 1878 г. в Англия е използвана за първи път свирка от съдия по време на футболен мач. 

През 1949г. след шестдневна работа е завършен Мавзолеят на Георги Димитров в София. Тялото на комунистическия лидер е положено в мавзолея до 1990г. Той се намира в центъра на София близо до БНБ. По време на военните паради комунистическите лидери гледали парада от трибуната на мавзолея. Тялото на Димитров е погребано през 1990г. През 1999г. по време на правителството на Иван Костов се решава да се взриви мавзолеят. Това е единственият мавзолей, който е съществувал в България. 

През 1991г. Борис Елцин полага клетва и става първият демократично избран президент на Русия. Елцин е на поста до 31 декември 1999г., когато изненадващо подава оставката си като президент и на поста той е заменен от досегашния президент Владимир Путин. 

През 1994г. на Световното първенство в САЩ България побеждава световния шампион Германия с 2:1 и за първи път и за момента единствен в историята си се класира на полуфинал на световно. Клинсман открива от дузпа за Германия, а Христо Стоичков след чудесно изпълнение от пряк свободен удар прави 1:1. Йордан Лечков с чудесен плонж прави обрата пълен и класира България на първия си полуфинал. 

През 2006г. е убит чеченския командир Шамил Басаев. Той е вицепрезидент на международно непризнатата Чеченска република Ичкерия. Отговорен е за многобройни терористични атаки и партизански акции в и около Русия, най-известни от които са: превземането на южно-руския град Будьоновск през 1995; нахлуването в Дагестан, 7 август — 14 септември 1999 вземане на заложници в театъра на улица Дубровка в Москва на 23 октомври 2002; нападение срещу Назран, Ингушетия на 21-22 юни 2004г. завземането на училището в Беслан, Северна Осетия на 1 септември 2004 през 2005 година терористи, подготвени от Басаев, атакуват град Налчик (столица на Кабардино-Балкария).

Убит е при експлозия на 10 юли 2006 г. в Ингушетия – република, граничеща с Чечня. Противоречива е информацията за неговата смърт: руснаците твърдят, че е убит при секретна акция на руската служба за сигурност ФСБ, а чеченците смятат, че е загинал при нещастен инцидент. Трети източници споменават вероятността да е убит от конкурентна военна групировка.

Навършват се 165 от рождението на сърбо-американския изработел Никола Тесла

През 1994г. умира големият български писател Иван Радоев.


Никола Тесла