Никола е роден в Русе, в заможно и изключително родолюбиво семейство, отдадено на революционна дейност. Баща му е начетеният и уважаван търговец Тихо Обретенов, който е бил в близки отношения с Георги Раковски. Майка му е не по-малко известната Тонка Обретенова - доверено лице на Васил Левски. Пламенна патриотка, баба Тонка отглежда достойни и отдали живота си за България чеда. Нейни са думите: ''Четирима сина загубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак ще ги накарам да носят българското знаме със златния лъв! ''

Братята му Ангел и Петър Обретенови са четници при Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Георги е четник при Стоил войвода, а сестра му Анастасия след Освобождениято се омъжва за Захари Стоянов. Никола Обретенов заема изключително мясно в създадената от Васил Левски Вътрешна революционна организация, като основава Русенския частен революционен комитет.

Като представител на революционен комитет в България, участва в заседанията на Българския централен революционен комитет /БРЦК/ в Букурещ. Никола Обретенов участва и в заседанията на Гюргевския революционен комитет, който взима решение за разделянето на България на пет революционни окръзи за Априлското въстание: 1-ви – Търново, 2-ри - Враца, 3-ти – Сливен, 4-ти – Пловдив, 5-ти – София. Главни апостоли са Стефан Стамболов, Иларион Драгостинов, Стоян Заимов, Панайот Волов, Никола Обретенов. Взето е решение за избухването на въстание през Май 1876 г.

Никола Обретенов е участник и в Ботевата чета, която акостира с кораба ''Радецки'' на Козлодуйския бряг. Знамето на четата е ушито от сестра му Петрана Обретенова. Преди да замине с Ботев, Никола пише до майка си: „А ти, мамо, недей престава никога да се трудиш за народа си, не се страхувайте от нищо и от никого... За слава никога не гледайте, а за чест и правда - то е най-светото нещо на този свят.“ След пристигането, Ботевите четниците целуват родната - българска земя и полагат клетва: ''Свобода или смърт'', и храбро се сражават за свободата на Родината.

Никола Обретенов се бие редом с Ботев, като става пряк свидетел на смъртта му. Въпреки, че е заловен и осъден на смърт, Никола Обретенов доживява Освобождението. Дори след него, Никола остава съратник на Стефан Стамболов и взима дейно участие в изграждането на следосвобожденска България. Никола Обретенов умира на 90 години на 10.10.1939 г.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg