Русе е най-големият български пристанищен град по Дунав и може би, най-красивият. Сградите в централната част на града са в стил барок и рококо от края на XIX век и началото на XX век, а парковете, фонтаните, киприте ресторанти биха грабнали сърцето на всеки пътешественик. Тук през 1866 г. е открита първата железопътна линия в България, Русе – Варна, с дължина 223 км.

1. Националният музей на транспорта, гр. Русе

Разположен е на крайбрежната улица, в първата железопътна гара в България, построена през 1864 година. Тук може да видите най-старият запазен у нас парен локомотив № 148, произведен през 1848 г. в Манчестър, Англия, както и вагон-салон „Султание”, произведен през 1866 г. в Брюксел, с който е пътувал турският султан. Обзаведен в турско синьо, вагонът разполага с две купета, като мъжете са пътували отделно от жените.

Друга атракция е вагон-салона на княз Фердинанд, произведен през 1894 г. в Бреслау – Германия. Обзавеждането му е изящно – дървена мебелировка с красиви елементи от дървен фурнир и вградени седефи, бронзови решетки на вентилационните отвори и отоплението, умивалник в тоалетната, лампи, багажници и много други дребни автентични детайли. Експонати от музея може да бъдат видяни във филмите „Капитан Петко Войвода” (1981 г.), „Записки по българските въстания” (1976-1980 г.)  и в руско-българската продукция „Турски гамбит” (2005 г.) Входът е 6 лв. за външната експозиция, а беседата е изключително интересна.

2. Беленския мост на Колю Фичето

По пътя за Русе, минавайки край град Бяла, преди кръговото кръстовище, вляво, се намира красивият мост на Колю Фичето над река Янтра. Построен преди повече от 150 години, той още буди възхищение от съчетанието на архитектура и скулптура. Дълъг е 276 м и широк 9 м. Има 13 подпорни стълба и 14 полукръгли свода, а върху носещите стълбове са издялани релефни изображения на животни. При наводнението през 1897 г. западната част на моста е разрушена, а продължението е изградено през 1922– 1923 г.

3. Басарбовски скален манастир

На 10 км от Русе, край село Басарбово, е разположен единственият действащ скален манастир в България – „Св. Димитрий Басарбовски”. Най-известният му обитател бил роденият през 1685 г. в село Басарбово Св. Димитрий Басарбовски. Той прекарал целия си живот в светата обител. Днес скалния манастир е добре запазен и поддържан. Дворът е спретнат и зелен, а в средата се намира кладенеца, изкопан от Св. Димитрий, чиято вода била лековита според  местните хора. Стъпалата, издълбани в скалите водят до нишата, в която е спял светецът. Вдясно от нея, по тясна пътека се достига до църквата.

На много места могат да се видят хвърлени монети и втъкнати листчета с молитви и съкровени желания.

4. Ивановски скални църкви

Това е другата скална обител в района, която силно привлича туристи и поклонници. Тези малки скални църкви край село Иваново, на 18 км от Русе са в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и са един от 9-те такива обекта в България. Световна известност имат стенописите в църквата „Св. Богородица” от XIV век, които са едни от върховете в развитието на средновековното изкуство. Тавани и стени представят сцени по библейски сюжети. Силно впечатлява стенописът на Тайната вечеря на Исус Христос, който предшества великия шедьовър на Леонардо да Винчи с близо 150 години.

Входът за църквата е 6 лева, а след това може да се продължи към панорамната площадка, от която се простира живописна гледка към долината на Русенски Лом.

5. Пещерата Орлова чука

С обща дължина на галериите – 13 437 м, тази пещера е втората по дължина в България, след пещера Духлата, Пернишко. Намира се край село Пепелина, на 45 км от Русе. В нея може да се видят различни скални образувания и форми, езерца, лабиринт, а ако засечете бял прилеп, това ще ви донесе щастие. Входът за пещерата е 6 лв. и се влиза на всеки кръгъл час. Разходката в нея трае около 40 минути с екскурзовод, който разказва, пее, свири и изпитва посетителите по особено забавен начин.  

Всички обекти могат да бъдат обходени за ден. В маршрута може да се включи и средновековния град-крепост Червен, който се намира в близост до пещерата Орлова чука. Селцата Божичен, Иваново, Кошов предлагат добра възможност за настаняване, както и начало на екомаршрути на територията на природен парк Русенски Лом.

Разстоянието от Пловдив до Русе е 288 км и се изминава за около 4-5 часа с автомобил, а с влак – за около 10 часа.