Представители на туристическия бранш се готвят да поискат оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова. Искането е формулирано от обединение "Бъдеще в туризма", което е подкрепено от 700 юридически лица и асоциации от цяла България. На сайта на обединението е публикувано писмо, адресирано до Бойко Борисов. През следващата седмица то ще може да бъде разписано от фирмите и асоциациите, преди да бъде подадено до премиера. 

Основният мотив, с който се иска оставката на министър Ангелкова, е липса на гъвкавост, съдействие, диалог и професионализъм в управлението на икономическия отрасъл “Туризъм”. Настроенията в бранша обаче са противоречиви, споделят източници на TrafficNews.bg. Редица негови представители изказват опасенията си, че кризата няма да бъде решеня с рокади по горните етажи на властта в настоящия момент. 

"Туристическата общност в България не само че не получава навременна подкрепа от ресорния си министър, но е и принудена да спре работа със заповед от 17.03.2020 г. В страната туроператори и турагенти не продават туристически пакети, хотелите затвориха врати, не работят ресторанти и СПА центрове, цялата събитийна индустрия замря, а транспортните фирми и екскурзоводите останаха в дълга “зимна ваканция”.

Секторът, който осигурява милиарди левове за икономиката на България, който се очакваше да осигури 18% от БВП през 2020 г., има нужда държавата да застане до него и да подаде ръка с бързи и адекватни мерки. Редица европейски страни направиха това, спазвайки Директива 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 г. Ръководейки се от гъвкавите указания, изпратени от ЕК до страните членки още на 19.03.2020 г., държавите от ЕС успяха да намерят правилния път на национално ниво и да запазят работещите в отрасъл “Туризъм”. Изключително закъснялата и спорадична реакция, както и липсата на каквито и да било опити за справяне с икономическата криза в сектор “Туризъм”, ни доведоха до убеждението, че министърът на туризма не може да защити и управлява поверения му бранш в кризисна ситуация. Вследствие на тези свои действия и бездействия г-жа Николина Ангелкова напълно изгуби доверието му," се казва в писмото. 

От обединението изтъкват още, че министърът показва непознаване на механизмите на функционирането на бранша. Според туроператорите липсват данни и актуална информация за броя на заетите в сектора и реалните загуби, които се очакват. Оттам допълват, че политиката на министерството в момента е хаотична, а посланията към потребителите - половинчати. Това противоречи на указанията на Европейската комисия, според които всяка страна трябва да положи усилия да запази съществуването на икономическите си структури и същевременно да защити и правата на потребителите.

В писмото се съобщава също, че застрахователно дружество „Армеец“ е прекратило едностранно действието на 246 застраховки „Отговорност на туроператора“, считано от 02.04.2020 г.

"Освен че са задължителни, застраховките са и условие за легитимност на всички туроператори, които осъществяват изходящ и входящ туризъм по Закона за туризма. На основание общите условия, компанията преустанови действието им в нарушение на Кодекса на застраховането. Последва среща на министър Ангелкова с представители на застрахователни компании на 03.04.2020 г., единственият резултат от която беше лавинообразно покачване на тарифите за застраховане. След изтичането на 15-дневният срок за прекратяване на полиците, компаниите ще изпаднат в нарушение на закона и ще изгубят удостоверението си за туроператор, а клиентите им ще останат абсолютно незащитени. Своевременно алармирахме Комисията за финансов надзор за проверка, становище и указания. Потърсихме обяснение и от министър Ангелкова по какви причини страната ни не е спазила Директива 2015/2302 на Европейския парламент. Това е задължение на ресорното ни министерство. Считаме за наше право, като граждани на ЕС да алармираме за случващото се в България ЕК и комисаря по правосъдие и права на потребителите в най-кратък срок", се казва в позицията на "Бъдеще в туризма". 

От обединението изтъкват, че по инициатива на ЕК се стартира широк диапазон от краткосрочни мерки, които всяка страна да адаптира към своята икономика с поредица от финансови инструменти. Такива са данъчните облекчения, субсидиите за заплати и паричните преводи на най-засегнатите, сред които е и сектор “Туризъм”; разширяването на осигуряването за безработица и социално подпомагане; временното коригиране на кредитните гаранции и условията на заеми, които ще ползват страните членки. Към момента обаче Министерството на туризма не е предложило спасителен план с конкретни мерки. Липсва и стратегия за периода на извънредното положение, както и след него. 

В писмото се твърди още, че отсъства двустранна комуникация с бранша, а разговорите се водят селективно с малка част от представителите на сектора. 

"Около 380 000 българи вече повече от месец очакват спешни и категорични мерки как ще бъдат съхранени техните над 300 млн. лева за организирани пътувания, предплатени към доставчиците", твърдят още инициаторите на подписката.