Лозарите отдавна обраха гроздето и го сложиха по бъчвите и то вече се превърна в страхотни елексири. И сега гордите производители на тези така уважавани от българите питиета започват да се състезават и да се хвалят на кого са по-пивки винцето и ракийката.

Астрономическата зима настъпи и празниците следват едни след друг и в тази връзка Община Асеновград обявява конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2019. 

Кулминацията ще бъде на 31 януари в ресторант „Асеновец„, където ще бъдат раздадени на победителите награди от общия фонд в размер на 1440 лева, както и две 50-литрови бурета.

Вината от асеновградския регион ще се състезават в следните категории и за следните награди:

В категорията "червени вина" спечелилият първо място ще получи 300 лева и 50-литрово буре. За второто място са предвидени 250 лева, а за третото - 150 лева.

Този майстор от Асеновградско, който е направил най-добро домашно бяло вино, ще си спечели 180 лева, същото важи и за най-вкусното розе. Награда от 180 лева е предвидена и за най-добрия домашен производител на пелин.

В конкурса се допускат до участие и винари извън община Асеновград, като победителят ще си тръгне с 50-литрово буре.

Ще бъде присъдена и специална награда „Никола Македонски” за производство на домашен мавруд и тя е 200 лева.

В конкурса могат да участват производители на бели, розета, пелини и червени вина от реколта 2019, като еликсирите трябва да бъдат бистри и наляти в стъклени винени бутилки. 

Производителите могат да участват само със собствени вина, но не и такива, произведени от грозде от директни сортове. Участниците в състезанието задължително трябва да посочат сорта или сортовете, от които е произведено виното.

От всяко вино, предложено за участие в конкурса, производителят трябва да притежава минимум 30 броя бутилки. Проби от винатав 3 бутилки трябва да бъдат предоставени минимум 15 дни преди датата на конкурса, тоест заявки за участие се приемат до 15 януари, най-късно, в стая 405 на Община Асеновград.

Вината ще се оценяват от дегустационна комисия от специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки - София, Университет по хранителни технологии - Пловдив, Изпълнителна агенция по лозата и виното - София, „Винзавод” АД – Асеновград и Община Асеновград.