Летният сезон официално започва от днес. Въпреки променливото време и несигурността в бранша, първите резервации на туристи вече са факт. Колко обаче ще бъдат посетителите на Черноморието през дългия уикенд по празниците? По данни на Министерството на турзма очакванията са около 200 000 наши сънародници да предприемат пътувания през идната седмица.

Въпреки че стартът на сезона съвпада с празничните дни, мнозина от бранша остават скептични и дори са решили да забавят отварянето на обектите си. През последната седмица редица хотелиери заявиха в публичното пространство, че ще забавят старта поне с месец, докато започне активният сезон. Справка в няколко платформи за резервации показва, че в по-натоварените курорти средно по 20 обекта предлагат оферти за първите дати от Сезон 2021. Много от местата за настаняване, които все пак ще работят, предлагат различни ваучери и отстъпки. От офертите, публикувани в интернет, е видно, че почивката до средата на месец юни може да ни излезе около 2 пъти по-евтино, отколкото в пика на туристическия сезон - август и септември. Въпреки ниските цени обаче, интересът засега не изглежда висок. 

Тепърва се очаква той да нарастне, а добрата новина е, че курортите по морето вече са достъпни за туристи от почти всички държави, сред които и Русия, която е един от основните пазари, на които ще разчитаме и тази година. От днес пада забраната за влизане в България на граждани от държави, които не са членки на ЕС или Шенген. Остава обаче изискването за направен PCR тест 72 часа преди пътуването. От днес са в сила и ваксинационните паспорти, като всеки турист ще бъде допускан в страната без ограничения, стига да покаже документ за завършена ваксинационна схема. Остава в сила обаче забраната за влизане от Индия, Бразилия, Бангладеш и някои африкански държави, а причината е опасността от разпространение на нови щамове. 

Какви мерки ще трябва да спазваме по време на почивката си?

Още преди месец бяха въведени строги мерки за бранша, без значение за какъв тип туризъм става въпрос. Всички туристи и членове на персонала са длъжни да носят мяски и да спазват 1.5 м. дистанция, когато са на закрито. 

В хотелите трябва да се поставят информационни табели за максималния брой гости, които могат едновременно да отседнат в дадена част от обекта, хигиена на ръцете, както и за спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 м; Препоръчва се да не се допуска повече от един гост на 3 кв.м в зависимост от квадратурата на приемната зона и рецепция, с изключение на членовете на едно семейство.

Ако някой от гостите прояви симптоми на коронавирус, той следва да бъде изолиран в предварително подготвена стая. 

При ползване на плажовете летуващите ще трябва да спазват дистанция от поне метър и половина. В свободните зони на всеки 20 кв.м се допуска разполагането на две лица или до броя на членовете на едно семейство. Един чадър е допустимо да се ползва до двама души или до броя на членовете на едно семейство. Растоянието между чадърите в платените зони трябва да бъде 4 метра. Трябва и да се осигури възможност за картово плащане чрез терминално устройство ПОС или онлайн заплащане. Всички обслужващи лица трябва да бъдат осигурени с дезинфектант за ръце, когато обслужват директно клиенти. В тоалетните и съблекалните задължително трябва да има поставени дезинфектанти и да се осигурява по-честа дезинфекция на помещенията. 

Припомняме, че много от хотелиерите бяха скептични за датата 1 май, именно защото тя съвпада с Великденските празници. Традиционно за старта на сезона се очакват както български, така и румънски туристи. Според бизнеса обаче празниците ще накарат мнозина да забавят почивките си. 

Дали плажовете ще останат пусти в първия ден от сезона и успешен ли ще бъде той - предстои да видим.