Ако все още не сте били на Смолянските езера, силно ви препоръчваме да го направите. Районът е толкова богат на места са посещение, че може да поостанете там и седмица, но все пак ако разполагате само с един ден ви предлагаме няколко идеи как да уплътните времето си по най-добрия начин. Някъде далече в миналото край Смолян е имало над 20 езера, към днешна дата обаче са останали само 7, а останалите са  се превърнали в блата.

До тях се стига след кв. Езерово на град Смолян нагоре по пътя за село Стойките.  Част от езерата може да видите  още по пътя, а екопътека ще ви разведе из три от тях. Именно така е наименувана и тя.

За да стигнете до нея трябва да следвате табелите за лифта, а малко преди него ще видите и обозначение за езерата. Още в началото ще се насладите на прекрасната гледка към Тревистото езеро и Орфееви скали.

В района редовно има къмпингуващи, а край езерото се намира и параклис „Свети дух“. Трудно ще объркате на къде да поемете, тъй като има доста поставени табели.

В района има изградени и беседка и пейки, а разходката по екопътеката няма да ви отнеме повече от час, дори с почивките за снимки.

Не след дълго ще видите и  Бистрото езеро, а накрая и Мътното. Имайте предвид, че ако посетите района в летните месеци езерата може и да са малко по-пресъхнали.

По самата екопътека се намират така наречените и обозначени с табели дървета - "Трона на Евридика" и "Лирата на Орфей".

В района може да видите и малък язовир, който се намира зад хотел „Оак Резиденсе“. Мястото е изключително красиво и спокойно и заслужава да се види, не по-малко от езерата. Някога там е имало пионерски лагер, но към днешна дата може да срещнете само някой рибар.

Единственият недостатък на района са огромните, изоставени хотели. Изглеждат почти завършени, но вече са започнали да се разпадат.

Въпреки това може да си намерите къде да седнете да пиете по кафенце или да хапнете нещо вкусно.

А може да продължите и разходката си нагоре към връх  „Снежанка“. Изкачването с лифта отнема само 15 минути, а гледката е феноменална. Цената на билета за възрастен е 8 лева в посока, а за дете 6. Машината работи от 9 до 16.45 часа.

Като се качите на върха също ще намерите няколко заведения и може да опитате вкусни родопски гозби като качамак с телешко, овче мляко с домашно сладко от малини или сок от бъз. Кулата „Снежанка“ пък е висока 156 метра, а изкачването с асансьора ще ви излезе по 5 лева. На върха на кулата също има заведение и може да се насладите по-дълго на гледката.