Гръцкото правителство предприема възобновяване на ваканциите през следващите няколко месеца. Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис заяви, че страната трябва да се подготви за почивния сезон, който вероятно ще започне през юли.

През изминалата година балканската държата посрещна милиони туристи с популярни пакетни почивки до острови като Кос, Занте, Санторини, Миконос.

В Гърция, също успяха да запазят нивата на заразяване с COVID-19 ниски - 2245 потвърдени случая и 120 смъртни случая.

Това обаче може да означава, че туристическият сезон тази година ще продължи само три месеца. Г-н Теохарис обясни, че сега акцентът пада върху гарантирането на началото на сезона през юли и най-рано до септември, дори ако много хотели не са отворени тази година.

От Министерството са заявили, че разчитат най-вече на туристи от Израел, Кипър, Балканите и страните, в които няма чак толкова голяма заболеваемост.

Според доклади, до 65 на сто от хотелите в Гърция биха могли да бъдат изправени пред фалит, поради намаляването на печалбата.

Той каза пред телевизия SKAI във вторник: "С течение на времето търсенето ще се увеличи, защото и доверието ще се повиши."

Министърът на туризма добави още, че ще говори с туристическите оператори по-късно тази седмица, за да види как ще се разгърнат мерките за защита на здравето.

Страната вече удължи забраната си за полети до средата на май, за да се опита да предотврати разпространението на вируса.

Гърция също обмисля прилагането на "здравни паспорти", които трябва да имат туристи, тествани за вируса, преди да се качат на полет за страната.

Г-н Теохарис каза, че това е просто "обсъждане", добавяйки: "Разбира се, че трябва да се съгласим с други държави от ЕС и затова настояваме всички да седнем около масата, за да обсъдим това."

Гърция очаква 50% спад на туризма това лято, въвежда здравен паспортПлановете на гръцкото правителство са от 4 май постеменно да се разхлабват мерките

Той каза, че все още трябва да се работи върху това, какъв би бил "най-реалистичният" начин за провеждане на тестове, така че те да бъдат надеждни и да не отнемат време.

„Това, което хората и туроператорите чакат, е всички ние да постигнем съгласие относно процедурите за защита на здравето и обявяването на ясен график, за да можем да започнем да отваряме хотели“, добави той.

През последните седмици все повече се увеличава възможността за „сертификати за имунитет“.

Турция наскоро обяви плановете си да принуди туристите да имат документи преди да влязат в страната, доказвайки, че те нямат вируса, докато Тайланд започна да ги налага на не-местни жители преди блокирането.

Повдигнаха се въпроси как това ще се осъществи, като Обединеното кралство не издава такива документи.

Турция ще приемa британски туристи обратно в страната от юли, докато Австрия може да  отвори за посетители от Обединеното кралство чак след лятото.

Други са много по-малко оптимистични.

Португалия и Австралия предупреждават туристите, че страната може да не посреща международни пътници  до 2021 година.