Мексикански кактуси красят село в подножието на Средна гора. Поляни с красивото растения са обградили старозагорското с. Верен, което се намира на час път с кола от Пловдив. Местните нямат спомен кога и как кактусите са се появили тук. Никой не ги е садил, нито пък полага специални грижи за тях. Предполагат, че климатът е подходящ за кактусите, тъй като е мек, а валежите са редки. „Често съм гледал облаците – как се събират и просто заобикалят Верен”, разказва пред TrafficNews възрастен мъж, който живее точно срещу кактусовите поляни.

В селото се разказва легенда, че най-вероятно преди години местен човек е бил на пътуване до Мексико и от там е донесъл няколко стръка. Стадо крави, отглеждани наблизо, разнесло листата из околността и по този начин растенията се разсадили.  Най-красива е гледката в края на май и началото на юни, когато кактусите цъфтят в красиви жълти багри. И въпреки че са доста по-малки, отколкото тези в Мексико, са се превърнали в истинска забележителност за района.

„Елате след около две месеца, тогава ще има и кактусове смокини”, обяснява мъжът. От тях местните приготвят масло, което е изключително полезно. То помага за засилване на имунитета, за лечение на стомашно-чревни заболявания, регулира нивата на кръвната захар. Използва се и като разкрасително средство, тъй като действа подмладяващо на кожата, хидратира я и я прави еластична.