Тайланд може да не приема туристи без карантинни ограничения до 2022 г. Страната изложи план от четири етапа, който ще намали ограниченията за пътуване през следващите 12 месеца.

Първият етап ще бъде от април и май, което ще позволи на пет провинции - Пукет, Краби, Сурат Тани (острови Самуи, Тао и Панган) Чонбури (Патая) и Чианг Май - да посрещнат туристи под карантина в хотел.

Туристите от ОАЕ, Израел, Тайван, Хонконг, Сингапур и вероятно Индия и Русия ще трябва да се карантинират в стаята си за три дни, преди да им бъде позволено да се разхождат из хотела до 14-ия ден.

От юни до септември втори етап ще включва същите туристи и провинции, но ще намали карантината от 14 на 10 дни, с два теста за Covid, и пътуванията, които могат да се разширят до други сертифицирани хотели в района.

Трети етап, който ще продължи от октомври до декември, ще намали 10-дневната карантина до един ден, докато се чака отрицателен тест за коронавирус.

Едва на етап четири, от януари 2022 г., останалата част на Тайланд ще се отвори за туристи с отрицателен тест на Covid и паспорт за ваксина.

Тайланд е една от най-популярните дестинации за туристите поради евтини полети и пакетни оферти.

Туристическите групи в Тайланд стартираха кампанията #OpenThailandSafely, която иска да допусне пътници с доказателство за ваксина срещу COVID-19 в страната без карантинни изисквания до 1 юли.

В петицията, изпратена до тайландското правителство, се казва: „Тъй като Тайланд започва да ваксинира най-уязвимите и своите здравни работници, ние вярваме, че сега е моментът да обявим твърда и необратима дата за отваряне на границите си. Това ще даде увереност на международните туристи и ще ги насърчи да резервират пътуване до Тайланд. Тайландските туристически оператори, особено тези, които разчитат на международни пътувания, биха могли да започнат бизнес планиране, да приемат предварителни резервации, да започнат да преназначават персонал и да провеждат програми за обучение. Без да има ангажимент за повторно отваряне, направен сега, Тайланд може да загуби цялата 2021 г., тъй като пътниците ще правят планове за алтернативни дестинации."

Тайланд затвори границите си за чуждестранни туристи през март миналата година и започна да ги отваря отново през октомври.

Въпреки това броят на туристите - които някога са достигнали до 40 милиона през 2019 г. - е спаднал до едва 6,7 милиона през миналата година, най-ниският от 2008 г. насам.

В момента паспортите за ваксини се изпитват, което може да позволи пътуване без ограничения.

Испания, Гърция, Кипър и Португалия вече въведоха ваксинационни паспорти, за да позволят на туристите да влизат без ограничения.

Турция заяви, че пътниците няма да имат нужда от такъв, за да влязат в страната това лято.