След като разгледахме различните варианти за почивка през лятната ваканция и сравнихме цените по хотелите и къмпингите по родното Черноморие и планинските ни курорти, сега ще се опитаме да изчислим и колко точно ще ни струва пътят до морето с различните видове транспорт.

Имате ли резервация за лятната ваканция? 70% от хотелите и къщите вече са запазени за юли и августЦената за почивка на морето – същата като преди COVID кризата

През последната седмица се забелязва незначително покачване на цената на най-масовите горива, което е от порядъка на 1-2 стотинки за литър дизел, 4-6 стотинки за бензин А95 и 2-3 стотинки за пропан бутан. Пловдив държи третото място в страна по най-евтино гориво в момента. Отново първенци са Шумен и Велико Търново. Тенденцията за следващите дни е цените на бензина и газта да се запазят в същия порядък, а тази на дизела да се повиши леко нагоре.

Средната цена в страната за литър бензин и дизел към днешна дата е 2,18 лв./л. , а на пропан бутан – 1,06 лв./л.

За Пловдив те са съответно:

Бензин A95 - 2,16 лв./л

Дизел - 2,15 лв./л

Пропан Бутан - 1,05 лв./л

Големите вериги обичайно държат най-високи стойности на продуктите си. 

Най-евтино може да заредите колата си с бензин, дизел и газ във веригите, намиращи се на Рогошко шосе. Там те са съответно 2,09 лева, 2,05 и под 1 лева за пропан бутан. 

При пътуване с автомобил от Пловдив към някои от най-посещаваните морските курорти средно ще изминем около 300 километра. Естествено разходът на всеки автомобил е различен в зависимост от вида гориво, кубатурата на двигателя, скоростта на шофиране, броя пътници, вида на скоростната кутия и броя скорости, начина на шофиране и тн. Макар да няма как с точност да се изчисли сумата, която трябва да заделите за път до морето, ще се съобразим с някои от основните компоненти, които я формират.

Най-евтино ще ви излезе ако карате автомобил с газова уредба. Ако приемем, че средният разход за този вид гориво ще бъде между 10-12 литра на 100км., то пътя до морето ще ви струва 31-38лв. в едната посока.

При пътуване с автомобил на дизелово гориво, който харчи средно 6-8л./100км. то ще трябва да отделите между 39 и 52лв., за да стигнете до плажа.

Най-скъп излиза варианта при бензиновите автомобили. При цени на горивата към днешна дата и ориентировъчен разход между 8 и 10 литра на 100км., пътят в едната посока излиза 51-65лв.  

Ако не разполагате със собствен автомобил и планирате да пътувате с автобус, цената по направлението Пловдив – Бургас е средно 20 лева на човек. В зависимост от крайната спирка на пътуването тя може да достигне до 30 лева.

Най-евтино според нашата справка, но и най-дълго като време излиза пътуването с влак. Имайте предвид обаче, че ако изберете да ползвате услугите на БДЖ, то последната ви спирка ще бъде Бургас или Варна, и трябва да предвидите допълни разходи до крайната си точка на престой. Автобуси от ЖП гарите на морските ни центрове има до всяка точка на родното Черноморие през интервал не повече от час. Средната цена за влаковия билет без намаление до Бургас е 15 лева, а до морската ни столица – 20 лева.

Пътят с кола е най-удобен и бърз, но излиза и най-скъп. По средата се нарежда пътуването с автобус ( по-евтино, но малко по-бавно и неудобно). Най-евтино, но и с най-малко екстри остава пътуването с влак, а времето за пристигане може да отнеме и половин ден.

Независимо какъв вариант на придвижване ще изберете, важното е да не забравяте банските, джапанките и доброто си настроение. А морето няма избяга, то е там и ни чака с много слънце и разнообразни забавления.

Каравана, палатка или кемпер – вариантите за къмпинг по моретоОбиколка из дивите плажове по родното Черноморие

Далеч от тълпите по морето- разходка, СПА и културен туризъмВижте цените и вариантите за почивка в планината