Направихте ли си резервация за лятната ваканция? Ако не сте, може да се окаже, че сте закъснели сериозно и за да отдъхнете за няколко дни на родното Черноморие ще ви се наложи да платите по-скъпо или да изчакате до септември. Сметки на големите платформи за запазване на почивка сочат, че повече от 70% от предлаганите места за юли и август вече са резервирани.

Впечатление прави, че големият интерес определено е вдъхнал на туристическия бранш смелостта, която Лято 2020 им отне. Ако преди една година бюджетните оферти не спираха да изскачат, то сега вече хотелиери и собственици на семейни къщи държат ценови стандарт.

TrafficNews направи справка във водещите сайтове, която сочи, че за тазгодишната лятна ваканция трябва да подготвите значително по-голяма сума от миналата година. Цените обаче не се различават особено с тези, били актуални преди COVID кризата.

Така например за 5-дневна почивка по Южното Черноморие двама възрастни трябва да си отделят минимум 500 лева. Бюджетът, който трябва да си заделите, зависи разбира се основно от условията, в които искате да прекарате почивката си.

Аll inclusive хотелите в Созопол например ще ви костват средно 1000 – 1500 лв. за 5-дневен престой в края на юли.  Рекордът държи един от по-луксозните резорти, който ще ви вземе 2000 лв. Но ако ви се иска да сте по-пестеливи този сезон красивата Аполония предлага цени и от 300 до 500 лв., които обаче са опция в малки хотели и семейни къщи с 2 звезди.

Ако се пуснем малко по на юг забелязваме, че цените не се различават особено. Август е зает, а вероятността да се сдобиеш в желаната оферта е едва 30 %, изчислено на база направени до момента резервации. В Приморско, Китен, Черноморец, Царево и Ахтопол цените за почивка на двойка ще коства грубо около 400 лв. за нормални условия и над 1200 лв. за луксозна стая с включена закуска. Ако ще се глезите с ultra all inclusive обаче, то трябва да се сбогувате с поне 2000 лв. за 5 дни в края на юли.

Ако обаче ще прекарате лятната си ваканция в стил „С деца на море“ – то за вас има както много изгодни оферти, така такива, които сериозно ще ви бръкнат в джоба. За пример взимаме двама възрастни с две деца над 8 години. На юг от Бургас това ще ви коства средно между 400 и 600лв. в семейна къща или малък хотел и около 1500 до 2000лв. в голям хотел с много включени безплатни удобства. 

Хотелите в Лозенец и тази година държат сериозна цена, като първенец в цифрите са обявените 4000 лв. за 5 дни, ако в апартамента ще почиват 4 души – две от които деца. Подобна на тази сума се предлага и луксозен хотел в Созопол.

Любопитна подробност за тазгодишния сезон определено е опцията срещу допълнително заплащане да получите „място за настаняване с допълнителни мерки за здраве и безопасност“, което ще рече отделена стая в периферията на хотела.

 

Ако пък Северното ни Черноморие ви е слабост и предпочитате да прекарате ваканцията си там, то ще трябва да се разделите с подобни суми, актуални за южните брегове. В случай че сте двойка и сте решили да почивате в пика на отпускарския сезон, то ще трябва да си приготвите между 220 и 2500лв. в зависимост от това, кой курорт ще изберете и до колко сте готови да платите за лукс и глезотии. Ако пък сте семейство с две деца, то разходите ви ще бъдат между 250 и 4000лв. за 5-дневна почивка.

Най-евтина ще ви излезе почивката в морската ни столица Варна и близкото курортно селище Св. св. Константин и Елена, където квартира за двама души може да се намери дори и за 220лв. за 5 нощувки. Ако имате и деца то си пригответе още около 80-100лв. в зависимост от броя допълнителни легла.

Хотел с 3 звезди без включена закуска ще ви струва между 360 и 700лв, а за двама възрастни - 400-800лв. Ако пък предпочитате хотели с по-висока категоризация и включена закуска, то тогава цената ще ви скочи до 600-1000лв. Изборът за Аll inclusive не е голям, но почивката ще ви струва от около 1000лв. за двама, до 1500лв. за семейство с 2 деца.

Малко по-скъп вариант идват курортите Шабла и Каварна. Квартирите за двама души започват от 240лв. а най-скъпите са около 400лв. Хотелът ще ви излезе на приблизително същата цена, ако е 3-звезден, но в случай че предпочитате 4 звезди – там цените започват от 600лв. и в зависимост от екстрите достигат до 1200лв. За цяло семейство цените варират между 350-800лв за три звезден хотел и 1000-2000 за лукс от четири звезди. Пълният пансион за двама души започва на цени от 1600лв. и минимум 2000лв. за четири членно семейство.

Най-скъпите места по Северното ни Черноморие си остават перлите Албена и Златни пясъци. Квартири и къщи за гости могат да намерят на цени под 300лв. за двама души, но са рядкост, а свободните по сайтовете се изчерпват бързо. 3-звездните хотели започват от 400лв и достигат до 1500лв., ако желаете да има включена закуска. Ако се ориентирате към 4 звезди и All inclusive обслужване, то тогава минимума за 5 нощувки, който ще трябва да приготвите е 1300-1500лв. Ако пък искате да се отдадете на истински лукс в 5-звезден хотел и Ultra all inclusive, то тогава почивката може да ви струва дори 5000 лева.

От цифрите, изложени до момента, можем да предположим, че духа на бранша лека-полека излиза от черупката си и е готов да обяви ценовия стандарт, с който българския турист се съобразяваше преди COVID кризата. Това обаче далеч не е рисковано решение, тъй като именно курортистите показват, че интересът към лятна ваканция отдавна е обострен.

 

TrafficNews ще продължи темата, като този път ще проучи актуално ли е този сезон да наемеш каравана или палатка, както и кои са водещите локации за къмпинг в България.

Очаквайте подробности!