В последните години къмпингуването става все по-популярно, а почивката на каравана или палатка все по-мечтано преживяване. Няма нищо по- успокояващо от това да се събудиш от шума на вълните на необитаем девствен плаж, далеч от големи хотели и тонове бетон.

Къмпингуването ни дава една различна романтика, която не може да се сравни с почивката по хотелите. Живееш на плажа, събуждаш се на плажа, храниш се на плажа и морето винаги е само на крачка от теб. Дори джапанките може да се приемат като ненужен аксесоар, когато бърлогата ти е на метри от морето.

Собствениците на каравани и кемпери превръщат своето парче земя около превозното средство в истински оазис, имащ всичко необходимо, за перфектната почивка. Летен дом върху пясъка подходящ за „работа от вкъщи” съчетана с освежаваща напитка.

Популяризирането на къмпингите и голямото търсене на свободни каравани и бунгала доведе и до голям ръст в цените за наемането им. Ще направим една виртуална обиколка по нашето Черноморие, за да разгледаме възможностите за подобен тип почивка.

Къмпинг „Градина” е най-големият и може би най-известен по родното Черноморие. Намира се на красив залив в близост до Созопол и разполага с 3км. плаж. Има около 300 места за палатки и приблизително 250 места за каравани, както и възможност за настаняване в луксозни бунгала - над 110 броя. Бунгало или каравана за 4 възрастни може да наемете за минимум 3 нощувки като в зависимост от отдалечеността от плажа и откриващата се гледка, цените са от 110 до 300лв на вечер.

Не далеч от „Градина” се намира друг известен и много предпочитан къмпинг – „Смокиня”.

Той разполага с богата база за настаняване. Има няколко частни имота, които предлагат места за палатки, бунгала и каравани. В къмпинга има магазини и заведения за обществено хранене, както и възможност за морски спортове на плажа. Има редовен транспорт с влакче до Созопол,  а плажът му е един от най-хубавите по Черноморието. Цените за наем на каравана са между 60 и 130лв. на вечер.

Къмпинг "Гардения" е разположен до устието на река Караагач между Китен и Лозенец на площ от 90 дка първа линия с прилежаща плажна ивица и разполага с 180 обособени парцела за каравани и бунгала, зона за Глемпинг и 30 места за кемпери. Плажната ивица е 400м. и е единственият къмпинг по Българското черноморие, който може да се ползва целогодишно. Цената за бунгало през активния летен сезон е 300лв. на вечер, като в нея е включена охрана и паркомясто.

Заливът на Къмпинг „Арапя” е друго любимо място за къмпингуващите. Намира се след Лозенец в посока Царево докъдето има транспорт на всеки 15 минути. Плажът е чист, а водата не е дълбока. Бунгало или каравана за 4 човека тук може да наемете на цени между 60 и 150лв на вечер. Ако предпочитате палатка, ще ви струва 10-12лв. на човек.

В близост до Лозенец се намира и Къмпинг „Юг”. Той е  спокоен и тих и разполага със самостоятелен паркинг, детска площадка с люлки, пясъчник и пързалка. Водата в залива е кристално чиста. В къмпинга също има и ресторант, кафе и бар на плажа. Към него има и обособено място за разполагане на палатки, каравани и кемпери. Каравана за четирима тук ще ви струва около 100лв. в зависимост от броя нощувки.

Къмпинг „Корал” също е разположен в близост до Лозенец. На самия плаж има няколко заведения, а плажната ивица е дълга 800м. Разполага с няколко бунгала и възможност за разпъване на палатки. Цените за бунгало са между 60 и 100лв. на вечер.

Чист и просторен плаж предлага и Къмпинг „Златна рибка”. Намира се точно преди да се влезе в Созопол. Разположен е сред богата екзотична растителност в южната част на т.нар. „Царски плаж”. Цената за каравана е 50лв. на вечер за 2-ра линия и 60лв. за 1-ва. Палатка за четирима души струва съответно 35 и 45лв. на вечер.

Не далеч от Царево се намира Къмпинг „Нестинарка”. Той е съставен от бунгала. Плажът е голям, като една част е с платени чадъри, но има и свободна зона. Разполага с няколко заведения. Цените на бунгало са около 50лв. на вечер.

В района се помещава и Къмпинг „Оазис”.. Пясъкът там е перлен, морето е лазурно синьо, а има и дюни. Къмпингът разполага с неограничен брой места. Има възможност за настаняване както на каравани, така и на хора с палатки. Наемът на бунгало е 90лв. на вечер, а на каравана 40-60лв.

Естествена гора и лазурен морски бряг съчетава в себе си Къмпинг „Каваци”. Намира се на 3км. на юг от Созопол и предлага на своите гости хотел, дървени бунгала и каравани. Цените започват от 100лв. на вечер за каравана или бунгало за четирима.

В близост до Китен се намира и едноименният къмпинг. Раполага с детска площадка, паркинг, магазин за хранителни стоки, кафе. На Къмпинг „Китен” могат да се съберат до 140 палатки и 70 кемпера и каравани. Бунгало на брега на морето с 4 легла ще ви струва 120лв. на вечер, а наем на каравана 80-100лв.

На 1км. северно от града е и другия къмпинг в района – „Атлиман”. Плажът е заобиколен от прекрасна гориста растителност, която дарява прохлада през летните дни. Водата е кристално чиста и топла, а пясъкът е мек и златист. Къмпингът е изграден по европейски стандарт и разполага с паркинг, санитарни помещения, бар, ресторант, рецепция и още много други удобства. Наемът на каравана е 60лв. на вечер, а на бунгало - 70лв.

Един от най-красивите плажове по българското Черноморие е заливът на Силистар. Там се намира и най-южният къмпинг на Черно море. Той е на 80 км южно от Бургас, в местност Силистар, между селцата Синеморец и Резово. Разполага с каравани, които се отдават под наем, както и с много място за отдих със собствен кемпер, каравана или палатка. Нощувка в собствена палатка, каравана или кемпер струва  10лв на вечер на човек, като в тази цена се включва и едно паркомясто. Ако пък решите да си наемете – между 70 и 100лв.

Съществуват още доста къмпинги по родното Черноморие, които надяваме се ще останат такива и няма да бъдат погълнати от тежки машини и строителна техника. Почивката сред голата природа и спането буквално под открито небе набират все повече последователи.  И който веднъж се е събудил на плажа и първото нещо, което се е открило пред очите му е морето, той със сигурност ще иска да изпита чувството още безброй пъти.