Летният сезон вече е в разгара си и освен почивка на море, не е зле да се замислим и за няколко дни релакс сред природата. Чист въздух, прохлада и спокойствие далеч от забързания градски ритъм, са малка част от романтиката, която може да ни предложи родната природа.

След като се разходихме по морския бряг, за да разгледаме възможностите за почивка и да сравним цените по родното Черноморие, сега ще посетим някои от известните ни курорти, където може да си отдъхнем от жегите и да се отдадем на разходки, СПА, и културен туризъм.

Имате ли резервация за лятната ваканция? 70% от хотелите и къщите вече са запазени за юли и августЦената за почивка на морето – същата като преди COVID кризата

Ще започнем със СПА столицата на България – Велинград. Той е един от най-посещаваните курорти в България, заради многото си минерални извори. Намира се само на 80км. от Пловдив, а пътят с кола е около 1 час и 30 минути.

Във Велинград има над 40 хотела и почивни домове, 2 санаториума и 140 заведения за хранене и забавление. Обществените минерални бани са благоустроени, изградени са 22 открити и закрити минерални басейна.

Тук се намира и най-големият карстов извор в България – „Клептуза”. Велинград е на първо място в България по изобилие и разнообразие на минералните си води, чиято температура варира между 28°С и 91°С. Разнообразието на минерални води е довело до многообразие и на вариантите за използването и – за отмора, за рехабилитация, за възстановяване. На разположение на туристите са минерални бани, басейни, плажове, балнеосанаториуми, СПА хотели.

Почивката за двама души през летния сезон ще ви струва около 50-60лв. на ден ако решите просто да нощувате на квартира и между 100 и 200лв., ако изберете хотел с 3 или 4 звезди с включена закуска. Най-скъпите хотели са до 300лв. на вечер за двойна стая, но там плащате  за 5-звезден лукс и няколко хранения.

Ако пътуваме от Пловдив, малко преди СПА столицата се намира друго място, което е известно с това, че посреща туристи през цялата година – Цигов Чарк. Там със сигурност ще се насладите на пълноценна почивка сред природата. Намира се на 70км. от Пловдив, или на около 1 час и 20мин. с лек автомобил.

Близостта му до язовир „Батак” благоприятства къмпингуването , а ако не сте фенове на палатки и каравани, може и да си наемете хотел с всички екстри.

Цената в къщите за гости е около 60лв. на вечер за 2ма, а в хотелите с включена закуска 100-130лв. Посещението с голяма компания излиза доста по-изгодно, защото може да наемете цяла вила с 3 или 4 спални на цени от 180лв. на вечер.

Около Цигов Чарк има възможност за множество преходи по различни еко пътеки.  Организират се дори групови разходки с професионални планински водачи. 

Ако не сте фенове на ходенете пеш, може и да пояздите кон, да покарате каяк или да се включите във велопоход.

За харесващите по-спокойните занимания, има еко-къмпинг с инструктори по йога и аеробика и професионални занаятчии предлагащи уроци по дърворезба.

Друга подходяща дестинация за целогодишно посещение е Банско. Пътят до там ще ви отнеме малко по-малко от 3 часа с кола – 150км.

Банско е уникален град. Не само защото е световно известен курорт, в който целогодишно има идеални условия за почивка, спорт и развлечения. Множеството забележителности благоприятстват разглеждането и извършването на интересни обиколки из града и около него с дни.

В множеството музеи могат да се научат удивителни факти от древната история, бит, фолклор. Тук може да се разгледа уникална възрожденска архитектура и да се опитат в автентичния им вид прочутите бански ястия – чомлек, капама, бъркада, банско домашно вино и ракия. Неслучайно музеите тук са сред 100-те значими национални обекти, определени от Туристическия съюз – всъщност целият град може да се нарече музей.

Това обаче още не е всичко. Има многобройни забележителности – исторически, религиозни, природни, които правят посещението на туристите в Банско още по-интересно.

Икономичните двойни стаи започват от 50лв. на вечер, а нощувка в някои от най-тузарските хотели с включен ол инклузив пакет може да си наемете до 200лв. през юли.

Правим препратка към друг курорт известен повече със зимния си туризъм – Пампорово.

Въпреки, че е лято, той си остава едно от предпочитаните места за почивка на пловдивчани. Намира се само на 80км от Пловдив, което ще ви отнеме не повече час и половина с кола.

През лятото Пампорово е привлекателно място за отдих и почивка, предлага различни възможности за спортуване - стрелба с лък, високопланинско колоездене, а множеството хотели и заведения създават предпоставка за ниски цени, заради високата конкуренция.

През юли съвсем спокойно може да си наемете двойна стая със закуска в луксозен хотел за под 100лв. на вечер или цял апартамент за четири членно семейство за 120лв.

Ако решите да потърсите прохлада на Пампорово не пропускайте да посетите връх „Снежанка”, която е част от Стоте национални туристически обекта и телевизионна кула. Там има кафе-панорама на над 2000м. надморска височина и гледката е покъртителна дори и през най-топлата част от годината.

Следващата интересна за посещение дестинация е град Сепарева баня. Мястото е известно с минералните си извори, средновековни църкви, впечатляващи водопади и възможността за посещение на седемте рилски рилски езера.

Градът се намира на около 170км. от Пловдив, а времето за пътуване до там е малко над 2 часа. Стая за двойка ще ви струва между 30 и 50лв., а цяла къщичка или вила с всички удобства от 100 до 200лв. в зависимост от броя спални.

В центъра на Сепарева баня може да видите гейзер-фонтан, който държи рекорда за най-гореща минерална вода в България и континентална Европа -  103°C. Неговата струя може да достигне максимум от 18 метра над земята.

В близост се намира Водопад „Скакавица” – най-високият водопад в Рила. Той е на 1750м. надморска височина, а водата се спуска от 70м. височина. Друг приказен водопад в района е „Овчарченски водопад Горица” – 900м. н.в с води падащи от 39м.

Мястото обаче привлича туристи през цялата година, предимно заради близостта си до седемте рилски езера. Изкачването не е кой знае какво предизвикателство, но гледките, които се разкриват пред нас са наистина впечатляващи. Пътеката между езерата е добре маркирана и утъпката. Обиколката на седемте езера ще ви отнеме около 5-6ч. в зависимост от паузите за почивка и броя снимки, който ще направите.

Последното ни предложение за разходка и почивка е приказния град Трявна. Разположен е в близост до Габрово и Велико Търново, а времето за стигане до там е по-малко от 3 часа. Около 160км. от Пловдив.

Градът е много красив и буквално ни връща назад във времето. Възрожденската архитектура и богатото културно и историческо наследство ни пренасят през далечния XII век, когато е възникнал града. Цялата Трявна е една голяма забележителност, като всяка къща, църква или мост са попити с история.

Ако решите да отседнете в Трявна може да планирате посещение на Дряновския и Соколовския манастир или Архитектурно-Етнографския музей Етъра. Цените за нощувка започват от 40лв. за двойна стая или 80лв. за цял апартамент. Двойна стая в хотел с включена закуска ще ви струва 70-80лв на вечер.

Ако сравним цените по Черноморието с тези по планинските ни курорти, определено престоят сред природата ще ни излезе по-бюджетен вариант. Дори и да не сте фенове на дългите преходи и спа процедурите, един уикенд на чист въздух никога не е лоша идея.