Слънце, плаж, море, жени по бански - такава е гледката по родното Черноморие през последните дни и особено през уикендите, когато започва масовото изнасяне към морските ни курорти. 

Прогнозата на синоптиците за топъл юли и август зарадва стотици фенове на морето, а любима дестинация на пловдивчани през лятото на 2020 безспорно е Созопол. 

Десетки автомобили с регистрации от града под тепетата могат да бъдат забелязани във всяка уличка на града, както през делничните дни, така и през уикенда. 

Курортът, разположен в южната част на Бургаския залив, привлича посетители заради хубавите си плажове, запазена архитектура, кипри ресторанти в Стария град, механи по "веселата уличка", както и готини бийч барове. 

"Благодарение" на ситуацията с коронавируса, тази година за първи път нашенци могат да се излежават по шезлонгите на плажа, плащайки по-сносни цени и да не стават в ранни зори, за да си хванат място. 

Цял ден релакс на централния плаж в курорта или на Хармани бийч ще ви струва 12 лева, като в цената е включено използването на два шезлонга и чадър.  

Сред най-посещаваните е и бийч барът Bamboo, скътан в залив на местността Буджака, където срещу същата сума може да се излежавате на големи по размер дървени шезлонги и сламени чадъри, напомнящи за любимите гръцки плажове. На ръка разстояние има и ресторант, който предлага интересна кухня и множество напитки, а през деня и вечерта за доброто настроение на плажуващите се организират диджеи партита.

Заведенията за похапване в центъра на курорта също се радват на посетители. От кръчмите, наредени една след друга по веселата уличка, всеки ден се чува глъчка, а оркестрите с изпълнители на живо сякаш се надсвирват един друг, за да привлекат посетители.

Ако пък мечтаете за релакс с гледка към морето и средиземноморска кухня, изберете някой от ресторантите позиционирани в старата част на старинния град.

Няма как да пропуснем и култовия арт клуб Мишел - най-доброто място за джаз музика в Созопол, както и изискания ресторант "Егур, Егур", собственост на Хилда Казасян, известен с вкусната си арменска кухня. 

Други курорти по българското Черноморие, които се радват на посетители това лято са също Лозенец, Арапя и Царево.

 

Пустеещи заведения, безлюдни улици и плашеща тишина обаче е обхванала любимия на много българи Несебър. Пловдивчани, които през изминалата събота са били на разходка из морския град разказват, че никога не са виждали курорта по-празен. Голяма част от заведенията въобще не са отворили врати, а други имат по едва 3-4 заети маси. 

Гледката около Вятърната мелница, която е емблематична за Несебър и е своеобразен символ на града, също е "страховита". Мястото, на което през изминали години сме се изчаквали, за да се вредим за снимка, в момента пустее, а преминаващите хора се броят на пръстите на едната ръка. 

Далеч по-добре е положението на Съни бийч. През седмицата посетителите не са много, а голяма част от шезлонгите остават празни, но за сметка на това от петък до неделя купонът на курорта тече от сутрин до вечер.

Впечатление прави, че тази година Слънчев бряг посреща повече родни бохеми, отколото чуждестранни такива. Нощните заведения по централната улица се пръскат по шевовете, а звездни изпълнители избухват заедно с почитателите си до ранни зори напук на коронавируса. 

Разбира се, срещат се и групи от чужденци, дошли да се забавляват на Черно море, но са доста по-малко в сравнение с изминали лета, което допада на българите избрали да почиват на Слънчака, но се оказва притеснително за хотелиери и ресторантьори.

Голяма част от тях не отвориха обектите си през лято 2020, поради липса на посетители и резервации. Други, пък са решили да "спасяват" сезона като са смъкнали цените за нощувка или правят по 10 и 20% отстъпки от сметката. 

И за финал един апел към всички зад волана - "Шофирайте разумно! Морето ще си бъде там и след 20 минути".