Празни са плажовете на една от любимите на българите дестинации в южната ни съседка остров Амулиани. Егейската перла се намира на 20 минути с ферибот от пристанището на Урануполи. Подобна е гледката и на десетки други плажни ивици в Гърция. Сезонът е катастрофален за туризма - плажовете и заведенията са празни, всички в туристическия бранш отчитат рекордни загуби. 

Пандемията и ограничителният режим, въведен от гръцките власти поставиха туризма на колене.  Гърция изисква от чуждестранните туристи от 10 страни, включително и от България, специален QR-код, за да бъдат официално регистрирани. Чуждестранните туристи влизат в страната след отрицателен тест за COVID 19.  

Въпреки това както и на много други места в Европа, броят на новите инфекции расте и в Гърция. Това стана причина страната да въведе допълнителни ристрикции. Преди седмица влязоха в сила нови ограничителни мерки на Халкиди и остров Миконос. Заповедта на зам.-министъра на гражданската защита - Никос Хардалиас, касае двата региона и налага сериозни ограничения, като прекратяват се всякакви масови прояви като сватби, партита, търговски панаири, религиозни шествия, пазари на открито и т.н.

Сред ограничителните мерки са задължително носене на маски дори на плажа. Много от гърците обаче се плашат повече от икономическите последствия от пандемията, отколкото от самия вирус.  В бранша очакват загубите да надхвърлят 15 млрд. евро. 

През 2019 г. гръцкият туризъм допринесе за над 20% от БВП на страната. Но сега намаляват не само приходите от туризма, а и приходите от данъци. От европейския пакет с помощи за преодоляване на кризата за Гърция са предвидени 32 млрд. евро. не е ясно дали тези пари ще са достатъчни, за да покрият огромните загуби, не само в сферата на туризма. Ако идната година не донесе сериозно подобрение, последиците от пандемията могат да са катастрофални.