Хотелиери по морето масово отлагат старта на летния сезон с един месец. Причината е, че действащите към момента разпоредби на здравното министерство на практика блокират някои от основните пазари, като руският. 

"Всички чартъри до края на юни са отменени. Разчитаме много на полския и чешкия пазар. Действащата към момента заповед на здравния министър пък не позволява на руснаците да влязат в страната", заяви пред Нова телевизия г-н Александров, който е собственик на хотел. Заради неяснотата той също е забавил отварянето, а около 100 души персонал в момента разчитат на държавните мерки, вместо да работят. 

"Загубите са големи, над 100 човека можеше вече да са на работа, да получават заплати и препитание, да плащаме осигуровки на държавата", каза още Александров."Най-важно е да се преговаря с нашите партньори на Запад за въвеждане на краткосрочни мерки. Ние дори да облекчим мерките и те трябва да го направят. Защото един турист, прибирайки се в държавата си, пак може да бъде под карантина", допълти той.

Според министъра на туризма Марияна Николова още днес здравният министър ще публикува заповед, с която ограниченията за пътуване от Русия и други държави ще паднат. 

„Чуждестранните туристи ще могат да влязат в България и да почиват у нас, след като покажат удостоверение, че са им положени дозите от съответната ваксина. Ако нямат такова, те ще трябва да покажат отрицателен PCR тест или антигенен тест”, поясни тя по време на гостуването си в "Здравей, България". По думите й правилата, които са определили в Гърция, ще влязат в сила от 15 май. „Ние стартираме сезона по-рано, затова въвеждаме правилата от 1май и то с тези изисквания”, посочи Николова.

„Добрата новина е, че руските туристи идват. Те ще влизат по същия режим от 1 май. Руснаците имат голяма заявка към нас като дестинация, включително и за посещения във вътрешността на страната. При тях има интерес и към поклонническия туризъм”, каза още тя.

Според Николова, още когато е бил обявен ранният старт на сезона, е било ясно, че се очакват предимно уикенд пътувания през първия месец. Активният сезон ще започне през юни. Най-късно до края на юни трябва да е готов и Европейският зелен сертификат.

Предвижда се хората, които притежават такъв, да преминават по облекчен ред през сухопътните ГКПП-та. От вчера се водят разговори с румънците. 

"Ще разчитаме на пазарите, които не можахме да привлечем миналата година - руснация, израелци. Имаме сериозни заявки и от поляците", успокои министърът. 

Тя допълни, че по празниците се очаква 200 000 наши сънародници да посетят курортите, до края на май - 1 милион. 

Министърът на туризма опроверга и тиражираната информация за концесия на плаж по устието на река Велека, която била дадена, минути преди на Министерски съвет да бъде наложен моратуриум. По думите ѝ информацията не отговоря на истината. 

"Самата аз, като юрист, смятам този мораториум за противоконституционен. Обезпечаването на много плажове ще остане висящо и те ще останат без стопанин, което застрашава здравето на хората", коментира тя.