Началото на туристическия сезон в Турция вероятно ще бъде отложено за май, очаква турският министър на културата и туризма Нури Ерсой.

"Нашата прогноза е, че той ще бъде отложен за края на май, ходът на нещата в момента показва това", каза министърът пред турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ерсой изрази надежда, че туристическата активност ще се поднови покрай Рамазан байрама, който тази година се пада на 23-26 май.

Турция си поставяше за цел да посрещне 58 милиона туристи през 2020 г., напомни министърът, цитиран от БТА.

През март Анкара отмени до края на април всякакви културни и туристически прояви, включително официалното начало на туристическия сезон в страната, като част от мерките за борба с коронавируса. Обичайно началото на туристическия сезон в Турция е в края на март.

Министърът съобщи още, че е подготвен пакет за финансово подпомагане на театрите в страната, чиито представления са отменени заради разпространението на Ковид-19.

Турският министър на туризма заяви още, че очаква обичайното положение на самолетните полетите да се възобнови към края на юни, след като авиокомпаниите отмениха повечето курсове, за да се избегне разпространение на новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Ерсой заяви пред СиЕнЕн-Тюрк, че вероятно първо ще бъде възстановен въздушният трафик от Азия, а след това от Русия, Балканите и Европа.

Вътрешните полети също ще бъдат възобновени, каза още той.

Националният авиопревозвач на Турция "Търкиш еърлайнс" удължи отмяната на полетите си от 17 април на 1 май, но ограничени вътрешни полети все още се изпълняват. Авиокомпанията Пегасус еърлайнс преустанови всичките си полети.