Само на 40 минути по въздух от София до Атина и на 4 часа по вода се намира най-посещаваният гръцки остров – Миконос. С годините той е придобил слава на най-популярната парти дестинация, и е символ на живота "на пълни обороти", предпочитан от "златната" младеж и преуспяващите представители на световната бохемия.

Перлата на Егейско море е пъстроцветна мозайка от красиви плажове, специфична архитектура, невероятни рибни ресторанти, кафенета, дискотеки, клубове, бутици и магазини за подаръци. Миконос е място събиращо  съвременната мода и веселието без никакви ограничения.

За да стигнете до гръцкия остров може да си резервирате полет София-Атина, който, ако имате късмет, може да намерите и за 30 евро. Относно багажа, имайте предвид, че за острова задължително трябва да имате в раницата си бански, джапанки, къси панталони и задължително нещо връхно – все пак Миконос е известен като „острова на вятъра”.

Щом стъпите на гръцка земя, спокойно може да дадете „Старт” на лятното си приключение. Билетът за ферибота Атина-Миконос е 28 евро, с който се пътува около 4 часа. Има и друг, по-бърз кораб, с който пътя по вода е близо 2 часа и половина, а цената е 50 евро, но недостатъкът е, че не може да се излиза на палубата, заради бързата скорост.

Пътят по вода минава неусетно, а гледките наоколо – удивително, особено, ако ги съчетаете с любимото фредо капучино (студено еспресо с прясно мляко, разбито до гъста пяна). Корабът има по два кратки престоя – ако тръгнете от пристанище Рафина спирките са островите Андрос и Тинос, а ако тръгнете от пристанище Пирея – Сирос и Тинос.

Не след дълго пред вас ще се разкрие мечтаната гледка, запечатана по картичките – остров Миконос, известен също и като Хора, с население от 3783 жители.

По пътя е пълен хаос, младите хора се множат с всяка минута, а музика се чува от всеки ъгъл.  

Впечатление веднага прави движението – знаците и пешеходните пътеки са невидими за шофьорите, като превозните средства минават на см от хората, за които няма обособени тротоари, по които да се движат.

Най-доброто решение е да си вземете мотопед или бъги (ATV) под наем, а фирмите, които ги предлагат са на всяка крачка.

Скутерите се предлагат за 25 евро на ден, а АТВ-тата за 50 евро на ден. Ако, пък сте повече хора – наемете си кола, която се дава за 80 евро на ден. В цената, естествено, не е включено горивото.

Имайте предвид, че пътуването с кола през летния сезон е доста трудничко, защото отвсякъде летят въпросните мотопеди и бъгита, яхнати от безгрижни тийнейджъри, които много, много не се съобразяват с другите участници в движението.

Има изобилие от хотели и къщи, които се дават под наем, а стандартът е много висок.

Дамите трябва да се примирят с атмосферните условия и да приемат факта, че прическите им няма как да се задържат напокътнати. Миконос е известен като острова на ветровете и това наистина е така. Вятърът не спира, но пък предимството е, че жегата не се усеща и бързо се свиква с ветровитата обстановка.

Архитектурата е специфична. Къщите са бели, кубообразни и максимум двуетажни.

Уличките са тесни и се боядисват с бяла боя, а в центъра на града има изобилие от магазини за сувенири, бижута и модни бутици на луксозни марки. Заведения за хранене, кафенета, дискотеки и гей клубове също се редят едно до друго. Цените на порция гирос са между 13 и 15 евро, бирата е 7-10 евро, а морските деликатеси, пици и пасти започват от 15 евро. Определено не излиза евтино всеки ден да се храните по заведенията, но затова пък има много пекарни, гирос за из път и периптери, от които да си вземете нещо за утоляване на жаждата.

Няма смисъл да обсъждаме десертите, тъй като повечето от вас знаят, че гърците са майстори в това. Сладоледи, палачинки, гофрети и цели магазини, които наподобяват къщичката от „Хензел и Гретел” изкушават на всяка крачка с аромат.

Символите на острова са пеликанът Петрос и Вятърните мелници, а в центъра на главния град има и много забележителности. Сред тях са поредица от къщи с островна архитектура, в основите на които се удрят морските вълни – известни като Малката Венеция, Площад „Алефкандра“ с църквата и площада с рибните ресторанти, вятърните мелници, площад „Триа Пигадиа“ („Трите Чучура“), летният амфитеатър, църквата „Парапортиани“, площадът пред старото пристанище. Известни е и градчето Ано Мера, където има манастир.

Днес Миконос е място за забавление на знаменитостите, както и редовна спирка на  най-големите круизни кораби в света. Островът се бори, заедно с Ибиса, за първото място по количество посещаемост на млади хора. Шапки, тениски и гривни с надписи „ Mykonos Fucks Ibiza” може да видите в почти всяко магазинче. Сред скандалните надписи се нареждат „I’am in Mykonos bitch”, и “Save a lollipop, suck a dick”.

В последната седмица на август най-често обаче ще видите хора, привличайки вниманието с текста „I’am gay”,  а причината е ексклузивният Международен летен гей фестивал XLSIOR. Той стартира през септември 2009 г. на известния остров Миконос и всяка година посреща 30 000 гей пътешественици от цял ​​свят. Фестивалът продължава 7 дни и включва 8 масивни партита.

Всички гей барове са на лесно разстояние пеша един от друг, но някои от тях могат да бъдат трудни за намиране, тъй като се намират в тесни едностранни улици. Тази година главното парти се състоя в неделя вечер в клуб Cavo Paradiso, а през деня най-посещаван бе най-новият гей плаж на Миконос – Елия бийч.

Плажът е известен с най-дългата плажна ивица и е един от най-красивите плажове със ситен, златист пясък и постоянно награждаван със „Син флаг“.

Друг от тематичните плажове, който е по-спокоен е семейно-приятелският Платис Гиалос, на който има множество хотели. Той е разположен в живописен залив с форма на полумесец, а по плажната ивица има изобилие от гръцки и италиански ресторанти.

И така… стигаме до основната атракция на Миконос, когато сънят е само мираж… бийч баровете и парти точките.

Има много автобуси, които водят до най-известните плажове, с които се слави дестинацията. Може да хванете автобус от пристанището и от Фабрика, а цената на билетчето е 2,80 евро. За Супер Парадайс, Парадайс и Тропикана автобуси има на всеки 30 минути до късно вечер, а за други плажове, като Платия Гиало, Псару бийч, Парага, Елиа и Панормос, за които превозът е на всеки час.

Започваме с мястото, което посреща световния елит и куп звезди – Nammos Beach Club & Restaurant. Сгушен в златните пясъци на Psarou beach, плажът Nammos превъзхожда всяка представа за обикновения плажен бар. Със своя фин златист пясък и кристално чисти води, Psarou е добре защитен от ветровете от околните хълмове.

Nammos отваря врати през 2003 година и пише своята история всяко лято. Неговите посетители често присъстват в лъскави списания, независимо дали говорим за актьори, певци, модели или бизнес магнати. Nammos е космополитно изживяване, което си струва да живеете!

Мястото е територията на милиардерите и цените определено не са по джоба на всеки. Телешки стек може да хапнете за 1200 евро, салата за 150 евро, а ако желаете просто фрапе ще трябва да платите 70 евро. Цената за шезлонг на първа линия на плажа, пък е 5000 евро.

От персонала споделят, че мястото последно е било посетено от Бионсе, Кристиано Роналдо, дъщерята на Бил Гейтс и близнаците Dsquared, които редовно плащат по 70 000 евро за бутилка шампанско, придружено от 20 000 евро бакшиш за сервитьорите.

Там се намира и Nammos Villages – една истинска концепция за лайфстайл със завладяваща атмосфера, което може да разгледате напълно безплатно и да си направите готини снимки. 

Тук един след друг се редят магазини на любимите ви марки от целия свят, сред които Gucci, Louis Vuitton, Dsquared, Philipp Plein, Burberry, Dior и много други.

Островът разполага с две основни плажни ивици с прекрасните и доста буквални имена - Paradise и Super Paradise. (Рай и Супер Рай). И двата плажа са по-скоро ориентирани към младите хора - музиката е почти 24-часово забавление, а ритмите са по-скоро техно, отколкото типично гръцки.

„Paradise Club” е най-големият клуб на територията на остров Миконос и един от най-популярните клубове в цяла Европа.Заведението предлага три обширни зали, огромна ВИП зона и басейн. Посетителите го определят като „краля на клубовете“.

Никое пътуване до Миконос не е пълно, ако не включва и посещение клуб „Tropicana” - една от най-популярните парти точки, където денонощно се лее алкохол.

На ръка разстояние се намира и друго от най-посещаваните и популярни нощни заведения в Миконос – клуб Cavo Paradiso, който е разположен на висока скала и с изглед към морето. За 23 годишната си история е бил домакин на 267 изпълнители от цял свят и в него са се провели 1906 музикални събития. От дълги години клубът е в списъка на топ клубовете по света. Нощният „парти титан“ е популярен и с грандиозните си афтърпартита, които понякога продължават до обяд на следващия ден.

Пренасяме се на Paraga Beach, където купона също е безспирен. Хубавото на този плаж е, че има и малък супермаркет, от който може да си вземете нещо за хапване и пийване на доста по-ниски цени, от тези, които са в плажните заведения.

Там се намират известните плажни клубове Scorpios, Kalua и SantAnna.

Kalua е плажен бар, който през деня предлага пресни морски дарове за ядене край морето. След като се стъмни диджейте поемат нещата в свои ръце, а купонът спира чак след изгрев.  

Там често могат да бъдат чути и балкански ритми, а в музикалния плейлист задължително попадат и песни на Азис, който всяка година е и сред гостите на гей фестивала.

SantAnna е значително нов бийч клуб, гостите, на който могат да се отпуснат в шезлонгите край басейна или да резервират „VIP Island“ - плаващи зони на басейна, съчетани с подземни каюти (буквално под басейна).

Входът е безплатен за комплекса, но шезлонгите трябва да бъдат наети. Цените започват от 20 евро и се покачват до 500 евро за VIP островите.

Scorpios Beach Club е сгушен на билото между двата живописни пясъчни плажа Paraga и Platys Gialos. Мястото е мечтано бохо-луксозно късче от рая с неповторима атмосфера и пленяваща панорамна гледка към морето. Scorpios e сред любимите места на бохемите, които пристигат там директно с хеликоптерите си.

Ако, пък сте решили да купонясвате в центъра на града, задължително посетете Scandinavian Bar, който е истинска икона на нощния живот на Миконос. От 1978 г. насам, скандинавският бар през годините остава едно от най-обичаните и популярни места за нощни забавления на острова. Барът е посещаван от много млади хора и туристи и предлага разнообразни коктейли и страхотна музика.

Queen - красив, уютен и бляскав коктейл бар в сърцето на град Миконос. Силна душевна хаус музика и вдъхновяващи коктейли определят този нов скъпоценен камък като един от най-добрите барове на острова.

Това са само една малка част от многобройните места за забавления, с които островът всяка година привлича тълпи от жадни за живот туристи.

Пропуснете партито, ако не си падате по шумните тъпли, но не пропускайте да си подарите Миконос, защото островът от групата на Цикладите носи чар и атмосфера, с която много малко места по света могат да се похвалят.