Остров Света Анастасия ще отвори за посетители днес, но при строги мерки за сигурност заради заразата от коронавирус, съобщиха от Община Бургас.

Музеят там ще остане затворен. Достъпни остават само църквата „Успение Богородично” и откритите пространства. Кафетерията и външната част на ресторанта също ще отворят, но само при определени условия - масите трябва да бъдат на разстояние от 2.5 метра една от друга. Лекарната ще работи, но само като павилион и за целта гостите трябва да влизат само по един.

Хотелската част на острова ще функционира за гости отново при задължителна предварителна резервация и при спазване на строги хигиенни мерки.

Предприети са редица действия по отношение на хигиената - ще се извършва пълна дезинфекция на достъпните места на острова и кораба след всеки курс. На гостите ще бъдат раздавани дезинфектанти, ръкавици и маски за еднократно употреба. Засега общинският катамаран „Анастасия” ще превозва по-малко пасажери, за да се избегне струпването на хора и да се спази изискването за дистанция от 2 метра. Маските остават задължителни за затворените помещения.

Първият курс ще се извърши днес в 10:00 часа. Престоят ще продължи 2 часа.