Плиска е първата българска столица от 681 до 893 година. Тук реално започва българската държава. Плиска се намира на 311км. от Пловдив, бившата българска столица се намира в област Шумен. 

За пътешествениците е много възможно да комбинират посещението на трите големи обекта в областта - двете първи български столици Плиска и Преслав, както и Мадара, където се намира Мадарският конник. Трите обекта се намират на около 40 км. един от друг. 

Ако сте решили да направите подобно пътешествие и идвате от Южна България най-добре е да започнете с Велики Преслав, Мадарския конник и след това Плиска. 

Плиска се намира в община Каспичан и е много близо до град Каспичан. След като влезете в град Плиска продължавате към дворцовия комплекс, който се намира на около 3 километра извън града. Пред комплекса има изграден паркинг, на който може да оставите колата си. След това заплащате входната такса в началото на паркинга. Тя е на цена от 5 лева за възрастни, два лева за учащи. Има и семейни билети за 7 и 9 лева. 

След това влизате в комплекса през главната порта, може да видите Крумовия дворец. Мащабите на комплекса са един от най-големите в тогавашна Европа. Плиска е разположена на 23,3 кв. км. Навсякъде има указателни табели и може да се ориентирате какво виждате, ако не използвате екскурзовод. След като разгледате първата българска столица може да преминете към историческия музей, който се намира вътре в комплекса. След като сте разгледали целият комплекс може да продължите пеша или с колата още около 1.3 км. Там се намира най-забележителната част от Плиска, а именно Голямата базилика. Тя е един от най-забележителните паметници в България. 

За Плиска

Плиска е първата българска столица от самото създаване на българската държава през 681г. В Плиска са управлявали канове като Аспарух, Тервел, Телериг, Кардам, Крум, Омуртаг, Маламир, Пресиян и Борис. През 811г. столицата е разграбена и опожарена от византийския император Никифор I Генник, който използва възможността да нападне българската столица при отсъствието на кан Крум. При управлението на Омуртаг започва основната реконструкция на града и той придобива още по-внушителен вид. Княз Борис I премества столицата от Плиска в Преслав. Въпреки, че Плиска е известна повече като столицата на езичниците, а Преслав на християните в близост се намира една от най-красивите базилики на територията на страната. Голямата базилика се намира около километър от основния дворцов комплекс на Плиска и тя е построена в християнския период на Плиска. Именно в Плиска княз Борис I покръства българите през 864 година. През 886г. в Плиска са посрещнати учениците на светите братя Кирил и Методий. По това време Плиска е една от най-големите столици в Европа. Архитектурата и също не отстъпва по нищо на най-големите столици. Чешкият археолог и учен Карел Шкорпил е първият, който открива Плиска. Шкорпил отдава голяма част от живота си на първата българска столица и след неговата смърт той е погребан в комплекса в близост до историческия музей.