И тази седмица ще ви покажем едно от най-интересните места в Източните Родопи. След като през миналата седмица ви запознахме със светилището на Орфей - Татул днес ще покажем големият средновековен комплекс Перперикон. 

В сърцето на Източните Родопи: Татул - светилището на ОрфейДо мястото се стига изключително бързо по специално направена пътека

Комплексът се намира на по-малко от 100 км. от Пловдив, ако поемете по-прекия път от село Черноочене, където голяма табела ще ви насочи към комплекса. Другият вариант ако сте отседнали в Кърджали или искате да разгледате и други забележителности преди това е да достигнете до Перперикон от град Кърджали. Няма как да сгрешите отбивката за комплекса, защото също има голяма табела, която ще ви насочи към паркинга. 

Оставете колата си и продължавате към магазинчетата, където ако притежавате книжката със 100-те национални туристически обекта може да я подпечатате. Перперикон е част от националните туристически обекти определени от Българския туристически съюз. Ако не използвате екскурзовод е хубаво да си закупите карта, на която са описани обектите. След това продължавате нагоре, където заплащате таксата от 6 лева за възрастни и по два лева за ученици, пенсионери и студенти. Децата до 7 години влизат безплатно. 

До комплекса може да стигнете по специално изграден път, който е малко стръмен, след това ще трябва да се покатерите малко и по скалите. Изкачването не е толкова сложно, но трябва да имате и малко търпение. Комплексът е доста голям и обикновено отнема около два часа да го разгледате и да слезете до паркинга. 

След като се качите на най-високото място в комплекса пред вас ще се покаже страхотна гледка на Родопите. 

Голяма атракция е средновековната кула на Перперикон, на която може да се изкачите до върха и трона, на който може да си направите снимка. 

За Перперикон 

Комплексът е уникален, той е изсечен изцяло в скалите и е един от най-древните монументални мегалитни паметници. Световната му слава също не е никак малка, като един от най-големите телевизии в света са правили документални филми за Перперикон. Сравняван е с прочутия архитектурен комплекс Мачу Пикчу в Перу. 

Още през V хил. пр. Хр. започва култовата дейност на скалния връх и тя е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете. Тези свещенодействия продължават и през цялата бронзова епоха (III-II хил. пр. Хр.). С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.