Не е трудно да се влюбите в Родопите... особено сега, когато пролетта е чудовищно красива. Скрити в пазвата на планината, родопските села нашепват чудни приказки, а едно такова е село Орехово, което се намира само на час от град Пловдив. 

То е едно от местата с богата и пълнеща сърцето и душата гледка. Къщи, накацали по склона, над 20 параклиси, водопади, вековни иглолистни гори и чист въздух са само няколко от нещата, на които ще се насладите, ако посетите Орехово. 

До магичното родопско селце се стига с автомобил по асфалтов път през Пловдив – Асеновград – Нареченски бани - Хвойна. Разстоянието Пловдив – Орехово е 60 км.

Още с първите стъпки в селото няма как не усетите особената атмосфера, която то носи и да не усетите, че във въздуха има нещо различно - космическо спокойствие и съвършена хармония.

От Орехово тръгват много маршрути, а походите до тях са осеяни с чудни панорамни гледки и множество малки параклиси. 

Ако решите да посетите селото, не пропускайте да се отбиете и до 10-метровия кръст. Той се намира над самото село, като се тръгва от центъра, но може да попитате местните, за да ви ориентират. Вечер кръста е осветен и се забелязва още по-лесно.

От него се открива прекрасна панорамна гледка.

Има и друг път, водещ към мястото, но той не е маркиран добре.  Възможен е вариант, в който може да се качите с джип, но пътят не е препоръчителен за лек автомобил, освен, ако не искате да спукате картер. Този маршрут често е предпочитан и от мотористи на кросови мотори.

Само на 30 минути от центъра на родопското село Орехово се намира и малка пещера, позната на местните хора като „Дупката”. Тя може да бъде видяна от кръста. Пътечката, водеща до нея не е отъпкана, маркировката до входа и също е оскъдна.

Впоследствие е била наречена Човешката (Человешката) пещера, в която по време на османското иго са били изгорени множество жители на този край. Пещерата е с дължина 305 метра и с обща денивелация 15 метра. Влиза се през тесен процеп и веднага се попада в дълга и висока зала. 

Известна е с преданието за задушени от кърджалиите (хайтите) с огън и дим укрити в пещерата старци и деца в края на XVIIIв и началото на XIXв, което се потвърждава от множество човешки кости, намерени в пещерата. В пещерата преди години е имало интересни образувания - сталактити, сталагмити, които впоследствие обаче са изпочупени от недобросъвестни посетители. 

Историята се предава от поколение на поколение.

Един ден от пътя към селото се задал турски аскер, чиято задача била да потурчи жителите на Орехово. Подплашеното население потърсило спасение в планината и тъй като времето било студено, дъждовно и ветровито, скрили се в близката пещера.

Извън селото пътеката е ясна, добре маркирана и доста стръмна, но пътят до самата пещера е не повече от 30 минути, което е във възможностите дори на малки деца и по-възрастни хора. Тъй като пещерата се намира високо над селото от нея се открива прекрасна панорама към околните върхове и долината към селата Хвойна и Павелско.

 

Ако пък сте любители на чудните водопади и искате на оползотворите пролетните уикенди, за да ги видите, когато са най-пълноводни, то село Орехово също е вашето място. 

След като стигнете Орехово, преминавате през цялото село и стигате най-западния му край. Там пътят се разклонява в две посоки направо и наляво. Направо, след няколкостотин метра по черен път, ще стигнете до водопад Дуплево.

 

Черен, но здрав и добре отъпкан път, западно от селото води до защитения природен обект. Той е разположен в най-долната част на скалното дефиле под връх Орешица, като внушително се излива точно пред входа на пещерата Голямата дупка. В близост има и беседка, на която може да отдъхнете.

 

Наляво през моста над река Орешица се тръгва отново по черен път за хижа „Персенк“. Следвате пътя, който прави завои, минава покрай различни параклисчета и се изкачва плавно нагоре към планината.

Първият водопад, който ще видите, е Скакалото. На места има обозначителни табели, а той се намира вляво от пътя преди ляв завой.

За да стигнете до водопад Костен камък, ще трябва да продължите още стотина метра напред по черния път. Следва остър завой, при който трябва да се отклоните в ляво, по пътеката за хижите “Персенк” и “Кабата”. Пътеката в началото е стръмна, после става полегата и след половин час се стига до малък параклис “Свети Илия”. От него се тръгва югозападно по друга пътека, която излиза отново на черен път. По него се стига до селскостопански постройки, при които ще видите голяма информационна табела за водопада. От тук тръгва пътека, която слиза стръмно надолу в дерето. На места за улеснение са поставени алпийски въжета.

Не след дълго пред вас се открива водопад Костен камък, а водите му се изливат от огромна скална дупка с височина на водния пад 30 метра.

Ореховските водопади са пълноводни само през пролетта.