Родопското село Орешец се намира само на 40 км от Пловдив. Много често хората минават през него на път за скалното светилище Белинташ. Наслаждават се от автомобила на гледките и изобщо не осъзнават какво пропускат.

Ние обаче ще се поспрем и огледаме, защото определено имам какво да се види. Колкото и банално да звучи гледките спират дъха, тъй като селото буквално е на ръба на скалите.

Ще започнем разходката, обаче  малко преди Орешец, като поемем към параклис „Света Богородица“. Той се намира в ляво от пътя, оставате автомобила и тръгвате по горската пътека, която е обсипана с цветя.

Няма как да объркате – има достатъчно табели, поставени са парапети и са изградени стълби, а изкуствени цветя допринасят за пейзажа.

След не повече от 15 минути ще стигнете и до крайната цел – параклисът. Около него има пейки, маси и барбекю – идеално място за бягство от големия град, подходящо и за най-мързеливите туристи, тъй като не се налага много ходене.

Към панорамната площадка

Малко преди селото може да се насладите и на панорамната площадка. Мястото се радва на голям интерес от посетители, които си правят дълги фотосесии или просто се любуват на Родопите.

В непосредствена близост до селото е и  местността "Калето" има останки от антична крепост, от която при ясно и слънчево време се открива прекрасна гледка към Тракийската низина и с невъоръжено око се виждат високите върхове на Стара планина.

Ако тази разходка не ви е достатъчна

След селото може да отбиете за Добростан и пещерата Добростански бисер, за да я посетите, обаче е нужна предварителна уговорка.

Винаги може да продължите по маршрута и да се стигнете до скалното светилище Белинташ, а малко преди да стигнете до него има и няколко хотелски комплекса, където да възстановите силите си с вкусни родопски мекици, качамак или други специалитети.

В района има безброй пътечки и пътеки, така че няма да сбъркате, която и да поемете.  Ако изберете да отидете в село Мостове, може да се разходите пеша до Кръстова гора, Караджов камък или Виолетина поляна, която се намира до село Ряката.

Ето и няколко предложения за разходка в района, за да може да се насладите максимално на тази част на Родопите:

Вратата към Родопите се намира само на 45 км от Пловдив СНИМКИТишина, спокойствие, билки, еко маршрути и родопски специалитети…

 

Oт село Мостово до Кръстова гора на Разпети петъкПътеката е тясна, но добре различима. Долината е тясна, а вода и свежест – в изобилие

Белинташ - магнетичното място, от което можеш да погледнеш отвисоко и надалече. Като птица! СНИМКИНа скалата се изкачва по метална стълба, за да ти секне дъхът...

На час от Пловдив - до Виолетина поляна! Там, където баба Виолета си пасяла краватаРазходка до магичното място между Белинташ и Караджов камък, точно до връх Хайдушки камък

Великденски туризъм: Потопете се в магията на Караджов камък СНИМКИКрасива природа и хилядолетна история ви чакат недалеч от Пловдив

Само на 50 км от Пловдив: Уникална пещера отваря вратиНаоколо има 200 карстови пещери, но „Добростански бисер” е единствената, която е пригодена за посещение