Ден след ден навън става все по-есенно. Температурите са по-ниски, листата падат, а любимите ни планински върхове вече са покрити с първия сняг. 

Ако през летния сезон туристическите преходи са заели място в класацията с любимите ви занимания, но все още сте начинаещи и се чувствате неподготвени за покоряване на планини, обвити в бяла пелена, то ние ви предлагаме идеалния вариант за една лека разходка, подходяща за есента. 

Само на 30 минути с кола от Пловдив може да се насладите на панорамна разходка из Бесапарските ридове и да изкачите техният първенец - Еленски връх, който се издига на 535 метра височина. 

Не се плашете, щом чуете думата връх - преходът е лесен и приятен, а край вас се откриват прекрасни гледки. Единствената препоръка, която даваме е да се облечете топло, тъй като мястото е доста ветровито.

Забавен Бонус: не забравяйте да си носите бутилка домашно червено вино - най-бързият начин за сгряване на сетивата и за добро настроение!

Прогнозата за уикенда е предимно слънчево време с максимални температури до 20 градуса. Затова не му мислете, а се възползвайте на макс от почивните дни.

За да стигнете до Огняново-Синитовския рид на Бесапарските възвишения (до 29 юни 1942 г. Баба баири) трябва да поемете по обновения път Пловдив-Пазарджик. Стигайки разклона за село Огняново завийте наляво и се придвижете с автомобила си до края на селото (в посока село Синитово). От шосето, в ляво се отделя черен път. За предпочитане е да оставите колата си тук, за да може да походите повече, но без проблем с кола може да стигнете и до подножието на върха. 

Върви се без пътека, защото винаги имате визуална връзка с "Еленски връх". Имате няколко варианта за изкачване, като най-удобно е да се тръгне от най-ниското възвишение и така да се стигне до върха. 

Денивелацията не е голяма, но е добре да сте с удобни обувки, тъй като има множество ситни камъчета, които се пързалят. Дърветата тук са рядкост и в повечето случаи трудно могат да бъдат наречени така - повече приличат на храсталаци. Коренната растителност е от дъбове и габър, мъждрян, зърнастец, жасмин и люляк. 

Излизайки на билото, вече една след една започват да се разкриват прекрасни панорамни гледки. От тук, без пътека, се следва естествения маршрут, който ту слиза, ту качва малки възвишения. 

Непосредствено преди "Еленски връх" има по-стабилно изкачване, но едва ли би било проблем, за когото и да било да го преодолее. 

От Еленския връх може да се види хубава панорама към Марица и към ридовете и Родопите. Уникална гледка! Почти космическа! Това е погледът от най-високия връх край с. Огняново - светилището Еленски връх, а триангулачна пирамида с българското знаме обозначава мястото.

На него личат следи от старо оброчище, градено с бял хоросан. Местното население нарича оброчището Св. Константин и Елена, откъдето идва и името на върха Еленски или Еленин. Според хората, на върха е има още градище и църква. В околностите му през античността е съществувало селище, известно под името Бурдапа, а край него е открито и известното тракийско светилище на Трите нимфи. През 80-те години са открити огромно количество оброчни плочки на Трите нимфи, на Зевс и на Хера, оловни надписани огледалца, глинени съдове и лампички, теракоти и антични монети. 

Пазарджишкото село Синитево има и собствен флаг, върху който гордо стои благородното животно. Местна легенда гласи, че на връх до селото се появявал мистериозен елен, за да пие вода. Една година настъпила суша и еленът изчезнал. От тогава местните хора правят курбан, за да се върне, а възвишението носи името Еленски връх.

Огняново-Синитевския рид на Бесапарските възвишения са много приятно място за разходка и чудесна алтернатива за панорамен и слънчев следобед само на 30 км от Пловдив. Те са защитена зона – част от българската и европейска екологична мрежа „Натура 2000“.