Курортът Пампорово традиционно е предпочитана дестинация за пътувания на българите. И от началото на този сезон се запазва тенденцията основно родни туристи да пътуват в региона. Очакваме това да се запази, благодарение на което нашите прогнози са за по-малък общ спад на посещенията за целия сезон. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Пампорово, съобщиха от Министерството на туризма.

Министърът информира още, че от началото на този зимен сезон нашите анализи показват общо намаление на туристите между 65 и 70 на сто. Моментните данни сочат още, че броят на късните записвания не е на нивата, които традиционно се наблюдават, и затова текущата прогноза е, че през зимен сезон 2020/2021 не е изключено спадът да достигне 75%, посочи още тя.

От началото на сезона българските туристи са около 60 на сто по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%. За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни. Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия. Все още са в сила ограничения на международните пътувания за редица страни в Европа. За съжаление сред тях са и традиционни за зимния ни туризъм пазари като Великобритания и Гърция, затова особено неблагоприятно е, че броят на посещенията на англичани и гърци е изключително малък, заяви вицепремиерът. По думите й прогнозите показват, че хотелите ще бъдат по-тежко засегнати в сравнение с къщите за гости. Според текущите данни от ЕСТИ от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70 на сто.

Министърът поздрави всички по повод Световния ден на снега. Надяваме се да няма повече подобни трудности и до края на зимния сезон метеорологичните условия да са добри и да позволят на любителите на белите спортове да посещават и практикуват любимите си занимания, коментира тя.

Преди инспекцията на ски зоната на Мечи чал най-възрастният практикуващ скиор у нас Иван Раев посрещна вицепремиера Марияна Николова и я дари с клонка от смърч като символ на здравето. Иван Раев е на 96 г. и още като невръстно дете се е качил на ски. Оттогава практикува всеки ден ски от откриването на сезона до неговото закриване.

“Пожелавам Ви животът да отрупа гърба и раменете Ви с много здраве и късмет”, пожела бай Иван на вицепремиера.

В отговор министър Николова си пожела да има неговия дух и ентусиазъм на тези години. “Вие сте доказателство, че мотото ни: „Зимните спортове укрепват Вашето здраве”, е верен, коментира тя.

От началото на сезона почти всички посетители в района са българи и нашите прогнози са, че това ще се запази като тенденция до края му. Ски зоните Пампорово и Чепеларе традиционно се посещават най-много от родни туристи и по тази причина според нашите анализи курортът ще приключи настоящия зимен сезон със значително по-малък спад спрямо други традиционни зимни дестинации. Според текущи оценки намалението на българските туристи в курорта от началото на зимния сезон е между 35 и 40%. Спадът на чуждестранните туристи в курорта от началото на зимния сезон е над 90%. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представители на бранша в Чепеларе. В срещата участваха Боран Хаджиев, кмет на община Чепеларе, и Пантелей Мемцов, председател на Общинския съвет.

Министърът информира, че през изминалите коледни и новогодишни празници в страната са пътували близо 75 хиляди българи по данни на ЕСТИ. От тях повече от 6 хил. са посетили Пампорово, като това е и второто по посещение направление в празничните дни.

Вицепремиерът припомни част от мерките, които правителството на премиера Борисов предприе за подпомагане на сектора. Тя посочи, че в средата на седмицата Министерският съвет реши да бъдат осигурени допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. С увеличаване на бюджета програмата ще може да продължи да се прилага до края на март. По тази мярка в засегнатите сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 хиляди работни места.

По програмата на Агенцията по заетостта за краткосрочна заетост през 2020 година са запазени общо близо 24,5 хил. работни места в компании от секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт“, заяви министър Николова. Тя уточни, че програмата е насочена и към самоосигуряващите се, като до средата на декември 2020 г. общо 1700 фирми и самонаети лица са се възползвали от нея. Платените средства са 20,7 млн. лева

Днес отбелязваме Световния ден на снега и аз бих пожелала много сняг, който да привлече повече туристи в региона, защото зимните спортове укрепват здравето, което е най-важно в личен план и ще носи положително резултати за бизнеса, коментира още вицепремиерът.

Кметът Хаджиев благодари за срещата, както и за работата на бизнеса. Изпитваме известни затруднения, но се надявам с обединени действия да излезем от ситуацията по-силни и по-обединени и да вървим заедно напред, посочи още той. Вие се грижите за това как да се развива нашият бизнес, коментира господин Мемцов.

Една от темите, които поставиха представителите на бизнеса, бе възможността за функциониране на Летище Пловдив. Те посочиха, че то е входната врата за Южен Централен район, което ще допринесе за по-доброто развитие на сезона. В рамките на срещата бяха дискутирани възможностите за помощ към бизнеса, както и предпоставките за скорошно облекчаване на противоепидемичните мерки. Бизнесът постави и конкретни запитвания за функционирането на системата ЕСТИ.