Тридесет и три лева за нощувка на двама възрастни и дете в двустаен апартамент - с тези цени започват промоциите в Слънчев бряг за първите дни от месец юни. Както вече стана ясно, плажовете ще бъдат отворени на първи юни, а месец по-късно се очакват и първите чуждестранни туристи. Мнозина вече търсят място за лятна почивка. Хотелиерите по родното Черноморие пък се опитват да подмамят туристите с всевъзможни оферти през първите дни от сезона.

Цената на ол инклузив почивка четиризвезден хотел в Слънчев бряг започва от 100 лв. и достига до 230 лв. на вечер. Справка във водещите резервационни платформи показва, че семейство с дете би могло да открие настаняване в апартамент с две спални на цени от 52 лв. в нискокатегорийните хотели. Стая с две легла и разтегателен диван в близост до плажа пък струва около 65 лв. Семейна ваканция в тризвезден хотел излиза между 50 и 80 лв на нощувка, а цените на ол инклузив пакет за двама възрастни и дете започват от 150 лв на вечер. Много от офертите включват и нова услуга - пълна дезинфекция на стаите преди настаняване. 

Малко по-ниски са цените в Созопол, където семейство с дете лесно може да открие настаняване в апартамент под наем за 50-60 лв. на нощувка. Няма особена разлика обаче в цените на хотелите от по-високи категории. Курортите от южното ни Черноморие предлагат изгодни оферти в първите дни от сезона. Нощувката за семейство в местата за настаняване от средна категория в Китен варира между 40 лв и 90 лв. Настаняване в четиризвезден хотел за трима души излиза около 180 лв. Лесно обаче може да се намери апартамент в непосредствена близост до плажа, като цените започват от 50 лв на нощувка. Приблизително същите са цените и в останалите южни курорти.

Цените по северното ни Черноморие са не по-малко примамливи. Тризвездните хотели в Златни пясъци, например, предлагат оферти от 40-50 лв за нощувка на семейство с едно дете. Оферти от 50-80 лв. на нощувка, с или без включена закуска се срещат и в местата за настаняване на първа линия на плажната ивица. 

Припомняме, че днес бяха обсъдени мерките относно хотелите и другите места за настаняване как ще бъдат отворени след края на извънредното положение. Въпреки че ДДС ще бъде намалено с 5%, от бранша нямат категоричен отговор дали цените ще паднат. Засега няма значителна разлика в цените за месеците юли и август.

Прогнозите за почивки в чужбина през предстоящия сезон далеч не са оптимистични. Според представители на бизнеса вече има отлив от страна на желаещите да летуват в Гърция и Турция. Причината е, че всеки, който се завърне от тези дестинации, ще подлежи на 14-дневна задължителна карантина. 

От бранша очакват раздвижване през август и септември. За тогава има планирани почивки в гръцките острови Родос, Крит и Корфу и Санторини. Трудно може да бъде предвиден интересът към Турция, поради разпространението на вируса там. Според чуждестранни медии туристи в южната ни съседка се очакват не по-рано от август. 

Туристически агент в Пловдив, споделя, че почивките на всички нейни групи са били отложени за догодина, на същите цени. Основната причина да се анулират много от заявките обаче, е именно карантината. 

"Драстична промяна в цените няма. Българите обаче не проявяват особен интерес към чужди дестинации, заради 14-дневната карантина, която ги очаква", допълва друг представител на бранша - Пламен Петров, който е мениджър на една от големите турагенции под тепетата. 

Оптимистична изглежда прогнозата за дестинации като Египет и Тунис, които показват добри резултати в справянето със заразата. В някои фирми таят надежди, че ще могат да се реализират планираните почивки и в Сицилия, която не е толкова засегната от коронавируса. По всяка вероятност това ще е възможно към края на сезона.