Летният сезон за германците за дестинация Варна приключи с последните чартърни полети, които ще върнат обратно туристите. Това е мнението на представители на германски концерн, в който влизат големи туроператори. Това съобщи пред БНТ техният представител у нас Калин Сутев.

Чартърната програма е прекратена един месец по-рано. Причината е, че Германия е поставила в забранителния списък за пътувания Варна и Добрич заради увеличения брой заразени с COVID-19. В района на тези градове се намират и най-големите ни курортни комплекси по Северното Черноморие.

"След обявяването на Добрич, Варна и Благоевград за рискови региони за пътуване от страна на немските здравни власти, туроператорите бяха принудени да влязат в режим на активно анулиране на почивките и за голямо съжаление не успяхме да предотвратим тази мярка и да разграничим морските ни курорти от големите градове", обясни той.

Няма как да се отдели броят на заразените в курортите от тези в градовете и немските туроператори са длъжни да се съобразят с наложеното от германските власти ограничение, поясни Сутев.

Предлага се пренасочване на туристите към южните курорти и Бургас. Дали ще се приеме от тях е въпрос на личен избор, добави той. Според Сутев прогнозата и за следващото лято не е оптимистична, защото записвания за сезон 2021 все още няма.