Приятна разходка и хубаво вино! Какво му трябва повече на човек? Днес ще ви „отведем“ до една дестинация, която съчетава и двете неща – два красиви манастира в район известен със своето вино. Маршрутът е Калугеровски манастир, Карабунар, Баткунски манастир и Варвара.

Първата точка е Калугеровският манастир „Свети Никола“.

Той се намира на 19 км от Пазарджик в покрайните на с Калугерово. Селото е пропито с история. Споменава се в турски регистър от 1576 г. При подготовката за Априлското въстание е основан местен революционен комитет.

Историята на манастира пък е още по-стара.  Следи от обитаване на мястото има още от римски времена – открити са мраморен римски саркофаг и римски монети.

Според някои сведения манастирът е съществувал още по време на кръстоносните походи.

Историята на манастира се свързва и с името на Васил Левски, той е бил укриван там. По-късно манастирското братство, начело с игумена йеромонах Кирил Слепов, взема дейно участие в подготовката и избухването на Априлското въстание (1876). На 11 и 12 февруари тук провежда събрание Георги Бенковски.

По време на въстанието е изгорен от турците. През 1906-1908 е изграден наново. Запазена е мраморна плоча от времето на римския император Юлиан (361-363) и няколко мраморни плочи от 19 и началото на 20 век с надписи на български език.

Днес манастирът е напълно възстановен и изключително добре поддържан. Има красива градина и пейки на които може да си починете и насладите на спокойствието. Преди да влезете в сградата пък се разкрива впечатляваща гледка към региона.

По път за следващия манастир може да минете и през Карабунар. Районът е известен с лозовите си масиви и доброто си вино. Има и винарни, в които може да се отбиете и да дегустирате различни вина и ракии.

Ако не си падате по алкохолните напитки, можете само да се насладите на страхотните гледки с лозя.

С вино може да се сдобиете и по пътя, където редовно има местни търговци, които предлагат домашно производство.

Следващата точка от маршрута е Баткунският манастир „Св. Св. Петър и Павел“. Той се намира на 6 км от село Паталеница и на 15 от Пазаржик.

Според  гръцкия надпис върху мраморна плочка, намерена в черквата "Св. Димитър" в с. Паталеница, може да се предположи, че манастирът е построен или обновен през 12 век. Според Стефан Захариев манастирът бил изграден върху останки на езически храм през старобългарската епоха.

След турското нашествие у нас манастирът бил разрушен. По-късно бил изграден отново, но през 1774г е разрушен за втори път след насилствено помохамеданчване на част от българското население в близката родопска долина Чепино. По-късно отново е обновен, но по-малък като постройка с една каменна черква.

Баткунският манастир също се свързва с името на Васил Левски. През 1872 година Апостола е основал революционен комитет с представители от околните села Паталеница, Баткун, Црънча и Елидере. От 18 в. в манастира имало килийно училище за децата от околните села. В светата обител намирали подслон и хайдутите Тодор Банчев и Бейко Гащанов с четите си.

Пред църквата расте вековна лоза, която е обявена за природна забележителност. Тя е най-старата лоза на Балканския полуостров. До 80-те години на 20 в. лозата е покривала почти целия двор.

В двора на манастира може да видите и малка зоологическа градина, сред животните се отглежда и елен лопатар.

Ако разходката ви съвпада с Гергьовден, то задължително трябва да посетите и село Паталеница, където именно на тази дата се пекат стотици чевермета. Всяка махала си прави огнище с лозови клонки и мъжете няколко часа въртят агнетата. Обикновено броят на чеверметата достига и дори понякога надхвърля 1000.

На 9 км от село Паталеница е и Варвара, село прочуто със своите минерални избори. Именно там може да завършите и тура в района на Пазарджик. В селото има много ресторанти, в които може да похапнете, а защо не и да се насладите на минералната вода.