Общо 111 са чуждестранните туристи в Банско към този момент. Очаква се всички те да бъдат извозени до края на седмицата, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг. 

"Рано тази сутрин отпътуваха 46 британци, утре се очаква да бъдат извозени още 29", коментира тя. Не е ясно кога ще заминат руските граждани, които трябваше да излетят утре с чартърен полет от летище Пловдив. Възможно е те да не бъдат качени в самолета, тъй като идват от град, поставен под карантина. Затова ще бъде осигурен доълнителен чартър. 

Става дума за 66 души, като 55 от тях пътуват с туроператор, другите - с индивидулни резервации, каза Ангелкова. Руският посланик у нас е поел ангажимент те да отпътуват при първа възможност, като има вероятност това да стане утре. Ако е необходимо, всички чужденци ще бъдат настанени в един хотел.

Към днешна дата в Боровец има 25 чуждестранни туристи, от които - 21 англичани. Утре им престои заминаване с чартърен полет. На територията на курорта ще останат един австриец и трима сърби, които също ще се приберат в държавите си утре. Чужденците в Пампорово са 16, от които четирима са руснаци, петима - Турци, двама - хървати и един румънец. Очаква се хърватите да отпътуват в събота, а всички останали - утре. 

Общо в местата за настаняване в цялата страна са нощували 941 чуждестранни туристи. Данните са актуални към вчерашна дата. Общият брой на българите и чужденците, нощували в хотелите в страната, е 2006 човека. 

В момента 47 българи са на организирани екскурзии в Куба, Мексико, Буенос Айрес, Занзибар и Великденските острови. Точният брой на индивидуално пътуващите не може да бъде съобщен, тъй като резервациите обикновено се правят от тях самите през онлайн платформи. 

"Единствената проблемна дестинация по отношение на завръщането им в България е Буенос Айрес, заради ограничените полети. Към момента от тям летят турски авиолинии, но е редно туроператорите и туристите да заплатят допълнителните разходи за прибирането си, а след това авиокомпанията, с която пътуват, да възстанови средствата", каза Ангелкова. 

Такъв е случаят и с 12- те български туристи в Биунос Айрес, чието прибиране в момента се организира от туроператора. Ще се съдейства и на българи в Малта, които са предимно индивидуални туристи. 

"Непрекъснато сме в координация, няма да оставим съгражданите ни", каза Ангелкова.