Всяка планина крие в себе си неповторима сила, с която привлича към себе си. Пленява със собствен чар и именно това прави всеки поход неповторим. Така и с Рила – няма как да не бъдеш покорен. От езерата, боровите гори, каменистите върхове, дивите животни. Всичко това събрано в едно създава перфектния пейзаж, който заслужава да бъде запечатан, без значение колко усилие ще е необходимо.

Нашата виртуално разходка ще ви отведе точно до такава дестинация. Маршрут, който разкрива рилските красоти - ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – връх Мальовица.

Общо разстоянието е 14 км, което ще ви отнеме средно 3.30 минути. Времетраенето разбира се е строго индивидуално и зависи, както от темпото, така и от броя почивки. Преходът все пак си изисква усилие, има доста изкачване, но е преодолим за всякакъв тип туристи.

Началната точка е комплексът около ЦПШ Мальовица (Централна планинска школа), който се намира в местността Меча поляна, на около 25 километра от Самоков.

До там се стига по асфалтов път, а в района има доста места, където може да паркирате.

Маршрутът е изключително добре маркиран, така че няма да имате никакъв проблем със стигането до крайната цел. Условно може да бъде разделен по няколко начина, като аз бих го направила така:

ЦПШ Мальовица – Хижа Мальовица - Еленино езеро - Панорамна гледка към Рилския манастир- връх Мальовица.

Това са и местата, на които лично аз спирах, за да отдъхна и да се насладя на гледките.

Най-ниската точка от прехода е 1720 м надморска височина, хижа Мальовица е на 1960 метра, а планинският ас Мальовица е с височина 2729 метра, а общата денивелация, която трябва да се преодолее до горе е 1009 метра.

Препоръчвам ви за такъв тип изкачване да имате щеки, което сравнително ще улесни придвижването.

Изкачването стартира в приятна горичка, а междувременно ще бъдете съпроводени от ромоленето на река Мальовишка.

От разклонението на Страшното езеро започва и същинското изкачване, за което ще трябва да си пазите сили. Гледките, обаче е са неповторими, така че определено ще ви зареждат, за да продължите напред.

Местата, на които задължително трябва да спрете вече ги набелязах, като не трябва да пропускате са да похапнете домашна гозба в хижата,

 

да направите няколко фотоса на Елениното езеро

и задължително да отдъхнете, докато се любувате от птичи поглед на Рилския манастир. 

Върхът, разбира се, също заслужава внимание. Мальовица разкрива уникални гледки.

От него ясно се вижда първенецът на Рила – връх Мусала, както и хижа Рибни езера. Виждат се също Пирин, а в далечината дори и Витоша. Разбира се, от Мальовица ще видите и целият изминат от вас маршрут, както ЦПШ и хижа Мальовица.

Слизането е доста по-лесно, но както подчертах, наличието на щеки ще го направи доста по лесно и щадящо към колената ви.

Не спирайте да се оглеждате по пътя, тъй като в района има доста диви кози, които слизат доста близо до туристическата пътека.

Разбира се, това не е единственият маршрут до Мальовица. До върха може да стигнете от Рилския манастир, но имайте предвид, че преходът е доста по-тежък. Изкачват се около 1600 метра денивелация за доста кратко разстояние и маршрутът е само нагоре. Няма равни участъци, освен един, който се намира непосредствено преди върха.

От връх Мальовица може да стигнете и до Рилските и Урдинските езера.