Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис има големи надежди да открие летния сезон в Гърция от 1 юли 2020 г.

Но отварянето на границите все още не се планира. „Ние не сме по-зависими от чуждестранния туризъм от, да речем, Португалия или дори в известна степен Испания. Всички южни европейски страни са силно зависими от туризма. "

Гръцкият премиер продължи да описва потенциалните условия, които ще позволят на чужденците да влязат в страната: предварителни тестове за COVID-19, европейски здравни протоколи и мониторинг. Той подчерта, че ваканцията в Гърция ще бъде коренно различна от предходните години, като се имат предвид правилата за социално дистанциране и само „при условие, че глобалната епидемия върви по низходящ път“.

Пътуващите ще бъдат добре дошли да посетят Гърция това лято, но правилата за социално дистанциране ще останат в сила, за да се предпазят хората от коронавирус, заяви гръцкият министър на туризма Хари Теохарис.

"Ние искаме хората да идват в Гърция", каза той пред BBC Radio. „Разбира се, че ще предприемем предпазни мерки по отношение на изискванията, преди да пътуваме, но и по отношение на начина, по който пътуваме, начинът, по който оставаме. Ще се прилагат правилата за социално дистанциране. “

Теохарис каза, че Гърция посреща туристите повече от 50 години и „искаме да продължим да показваме гостоприемството, с което сме много известни“.

Той добави, че туристите трябва да се чувстват сигурни в Гърция, тъй като страната ще предприеме строги предпазни мерки.

„Гърция е сигурна страна и в много случаи много по-безопасна - съжалявам, че го казвам - отколкото вашата собствена страна“, заяви той.

Теохарис каза още, че се надява "здравните технологии" да бъдат по-напреднали до момента, когато започне летният сезон, за да позволи по-безопасно пътуване.

„Много вероятно е да имаме някои изисквания, преди да пътуваме“, каза той, като се позова на предположението, че на пътниците може да се наложи да преминат тест за коронавирус, преди да бъдат допуснати до Гърция.