Катя Илиева е родена в София, но от години живее и работи в Рим. Тя е лицензиран екскурзовод за Рим, региона и Ватикана.  Завършила е Римския държавен Университет „Ла Сапиенца“, специалност „Езици и култури на модерния свят“. Познава на пръсти емблематичните места на Вечния град и с огромно  удоволствие ги споделя с туристите.  Разкрива им очарованието на града, разказвайки за неговите тайни, повратни исторически събития и съвременните му особености. В продължение на година и половина Катя, както стотици нейни колеги бяха почти "на пауза". В началото на юли Италия отпуска мерките, въведени за ограничаване на заразата , като се очаква градовете да започнат да се връщат към обичайния си ритъм на живот. От 28 юни пада забраната за носене на маски на открито, а от 1 юли в Италия ще се влиза със зелен европейски сертификат. 

Каква е обстановката в Рим, какви ограничения има още, какъв е режимът на посещение на туристическите обекти? Въпросите вълнуват всички, за които пътуването е неотменна част от живота. 

- През пролетта Рим беше призрачен град. Каква е обстановката сега?

- Обстановката е коренно различна. Вечният град се връща към обичайните си оживление и суматоха, сякаш да докаже за пореден път как превратностите не могат да го сломят, а само да му дадат малко време да отдъхне и да  се възроди. Музеите са отворени и забелязах висока посещаемост дори и през седмицата, дни, които се считаха за  по-спокойни. Все още преобладават италианските туристи, но след отпадането на ограниченията за туристите от Америка и Япония, този превес бързо ще се стопи. Ресторантите са посещаеми и на закрито, но какво по-хубаво от това да поседнеш на открито, наблюдавайки например Пантеона, похапвайки вкусна карбонара, отпивайки ароматно римско вино и наслаждавайки се на момента, така както римляните го правят от векове…Неизменното тяхно Dolce far niente, което смислово преведено  е насладата от това, което ти предлага живота.

 - Кои ограничения отпаднаха и кои продължават да действат?

- От 28 юни ще отпадне задължението за носене на маска на открито, но трябва все пак да я имаме в чантата си и в случай, че попаднем на място с повече хора, да я ползваме.

 - Завръщат ли се вече туристите? Кои са най- големите им страхове?

- Самата аз не очакват толкова бързо раздвижване на туризма. Първите ми туристи бяха от България. Не само, че не забелязах да изпитват страхове, а по-скоро споделиха колко много им е липсвала възможността да пътуват и с каква жажда попиват атмосферата на града, въпреки физическата умора, въпреки топлото време и въпреки неудобството от носенето на маски.

 - Какви мерки за сигурност действат в туристическите обекти ? Това води ли до затруднение при посещение? Има ли опашки пред посещаваните музеи, църкви?

- Във всички туристически обекти на закрито трябва да носим маска, да се опитваме да спазваме дистанция, образуват се малки опашки в някои обекти поради измерването на температурата. Почти във всички музеи е задължителна предварителна резервацията, което прави така, че се избягват опашки. За посещение на Пантеона например е необходима резервация само ако посещението е в  съботата или неделя, през останалото време е свободно. За Капитолийските музеи също е необходима резервация, а предварителното закупуване на  билети за Колизеума и Ватиканските музеи не е новост. Има ограничения, които касаят бройката на туристите в група, но тя е различна за различните обекти, средно около 15 човека.

 - Как работят любимите на туристите ресторантчета, тратории, пицерии?

- Вече до късно вечер, с обичайната глъчка  от наздравици, смях и наслада от вкусната храна.

 - Имате ли информация за другите популярни туристически дестинации? Тоскана,  Пулия,  Венеция,  Неапол,  Флоренция, крайбрежието?

- Почти цяла Италия, включително областите и градовете, които изброихте са в бяла зона, което означава изключително ниски коефициенти на разпространение на заразата и съответно мерките са подобни на тези, които описах. Все пак е добре преди предприемане на пътуването да се информираме за тях на сайта на министерството на Външните работи на България както и на министерството  на здравеопазването

 - Как премина Рим през този изключително критичен период? Какви са последиците за икономиката и за самите хора?

- Рим, освен  столица на Италия е град с уникално културно-историческо  наследство, което от векове е привличало хората, първо като поклонници. Да не забравяме, че според легендата на мястото на Базиликата "Св. Петър" е погребан първият апостол и последовател на Исус Христос и първи папа СветиПетър, което е накарало хиляди негови последователи да посещават града през вековете. Така казват, че възниква и туризма, който и до сега е основно перо в икономиката на града. Много от работещите в тази сфера бяха сериозно засегнати от ковид кризата. Правителството подпомогна всички, което ни позволи да преодолеем този труден момент. Кризата беше и възможност да изучим и нови и малко познати маршрути в Рим и околностите, които да предложим на туристите. Като например Галерия Колона, градчето Тиволи с вила Д"Есте,  така наречените Римски замъци-низ около 16 селца около Рим, кацнали на хълмове където освен  на прекрасни природни забележителности, можем да се насладим на традиционни местни специалитети, като шкембе по римски, или печено прасенце от Арича. 

 - Мнозина вярват , че след като пандемията отшуми, светът ще се върне към предишния начин на живот, който определяме като „нормален”.  Мислите ли , че туризмът в предишният му вид беше „нормален” и смятате ли , че трябва да остане такъв? Как, според вас,  пандемията ще промени  туризма? 

Още преди пандемията считах, че прекалено интензивния туризъм пречеше на пътешествениците да усетят духа, културата и традициите на Вечния град. Претъпканите музеи не създаваха идеалните условия, за да се докоснем до шедьоврите на Микеланджело и Рафаело. Поругаването на фонтаните, на красивите статуи, пръснати из целия град беше ежедневие. Към това  "нормално” не бих искала никога да се върнем. Представям си туризъм със забавено темпо, с повече дълбоко осъзнаване на великолепното културно наследство, оставено ни от талантливите творци. Представям си туризъм, който залага на качеството, на усещанията, на емоциите, на представянето на кулинарните традиции.

- Кога можем да си направим резервация за ваканция в Италия?

- Свободни сте да го направите веднага. Всички условия са налице: авиокомпаниите възстановиха полетите до редица важни италиански летища, отпадане на основни ковид рестрикции, отварянето на музеите, ресторантите,..Италия ви очаква!

 

 

Полезна информация:

От 1 юли в Италия ще се влиза със зелен европейски сертификат, в който се посочва, че: 
 
1) е завършен цикъла на ваксиниранетопоне 14 дни преди пристигането с една от четирите ваксини, одобрени от ЕС: Pfizer-BioNtech, Moderna, Vaxzevria (АстраЗенека), Jansen (Johnson & Johnson)
 
2) че си оздравял след Ковид (Валидността за здравния сертификат е 180 дни след първия положителен тест
 
3) че си се подложил на антигенен или PCR тест, който е отрицателен 48 часа преди пристигането
 
Децата до 6 годишна възраст са освободени от задължението за тестове.
 
Декларация онлайнhttps://app.euplf.eu/#/