На прага на старта на летния сезон по морето все още се търсят сезонни работници, а заплатите, които предлагат работодателите по Южното Черноморие, са повече от примамливи. Както вече съобщихме, тази година заплатите за готвачи по морето достигат 3 000 лв. Около 1700 лв. е възнаграждението за помощник-готвач, а заплатата на готвач за студена кухня е средно около 1500 лв.

Какви обаче са възнагражденията, които работодателите обещават за останалите сезонни работници? 

В сайтовете за обяви за работа търсенето на персонал не спира, макар че стартът на сезона е утре. Възнагражденията, предлагани за персонал в ресторанти варират между 1 000 и 3 000 лв., като на миячките се предлагат средно по 1000, а в по-малките обекти - 700 лв., на сервитьорите - между 900 и 2 000 лв., а на барманите - около 1 400 лв. Пицарите пък могат да си изкарат между 1000 и 2600 лв. на месец, в зависимост от това дали имат опит на подобна позиция. 

На места все още се търсят управители на ресторанти, като обявените заплати са между 1 500 и 1700 лв. - по-малки от тези на готвачите. Възнаграждението, предвидено за хостесите, пък е между 1000 и 2500 лв., в зависимост от това дали работата ще бъде в ресторант, нощно заведение или друг обект. 

По-малко е търсенето на персонал за хотели, където заплатите рядко надхвърлят 1700 лв. Средното възнаграждение на камериерка, например, е 1000 лв., а обявените заплати за рецепционисти в хотели са до 1200 лв. До 1500 лв. пък достигат възнагражденията на фронт офис мениджърите. Най-високи изглеждат заплатите на спасителите, които могат да припечелят до 1600 лв. на месец. Повечето от обявите обаче са без обявено трудово възнаграждение. 

Прави впечатление и че повечето от обявените суми са в нето, което означава, че не е ясно на каква заплата ще бъдат осигурени служителите.

Попречи ли пандемията на "вноса" на работна ръка?

Репортер на TrafficNews потърси за коментар служители в няколко агенции за подбор на кадри, включително и от чужбина. Според тях търсенето на "вносна" работна ръка не е спаднало драстично на фона на пандемията. Най-желаните работници остават молдовците и украинците, като търсенето съвсем не се изчерпва само с хотелиерите и ресторантьорите по морето. Работодатели от областните градове, като София и Пловдив, също прибягват до евтина работна ръка, с която да се "подкрепят", споделят от една от агенциите. 

Важно е да се отбележи, че и условията на труд за чужденците са далеч по-различни. Молдовците могат да прекарат в страната ни до 90 дни, ако са наети за сезонна работа - обслужващ персонал за хотели и ресторанти, земеделски работници. Заплатите обикновено са минимални - около 650 лева. 

Какви са ограниченията за сезонните работници, които влизат в страната?

Със заповед от 31 март бе въведена забрана за влизане на територията на Република България. Забраната не се отнася за български граждани, граждани на ЕС, страни от Шенгенското споразумение и още 25 държави, между които - Молдова и Украйна. Изключение се прави и за всички сезонни работници и служители в туризма, без значение от коя държава са те. 

Те обаче трябва да представят документ, показващ отрицателен резултат от PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането в страната. Това означава, че не е нужно те да бъдат поставяни под карантина, което би съкратило престоя в качеството им на работници.